Porošenko: Na východe Ukrajiny už nie sú mobilizovaní vojaci

Na východoukrajinskom fronte už nie sú mobilizovaní žiadni vojaci, iba dobrovoľníci a profesionálni príslušníci armády. Uviedol to v stredu podľa agentúry AFP ukrajinský prezident Petro Porošenko.

02.11.2016 14:56
debata (59)

„Ako prezident a vrchný veliteľ armády môžem oznámiť ukrajinskému ľudu, že odteraz nie sú žiadni mobilizovaní vojaci na fronte v zóne, kde prebieha protiteroristická operácia,“ oznámil Porošenko vo vyhlásení, ktoré zverejnila jeho kancelária. Použil pri tom termín, ktorým ukrajinská vláda označuje konflikt s proruskými separatistami na východe krajiny.

Ozbrojené sily na východe Ukrajiny sú podľa Porošenka zložené iba z „dobre vycvičených a motivovaných“ dobrovoľníkov a profesionálov.

Prvú vlnu mobilizácie vyhlásili ukrajinské úrady v marci 2014 po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym. Nasledoval prudký konflikt na východe krajiny medzi ukrajinskými zložkami a proruskými povstalcami, počas ktorého od apríla 2014 zomrelo takmer 10 000 ľudí. Celkovo sa na Ukrajine uskutočnilo šesť mobilizácii.

Ukrajinské médiá podľa AFP niekoľkokrát uviedli, že armáda získavala nových vojakov len ťažko a posledné vlny mobilizácie skončili neúspechom.

Napriek celej rady prímerí paľba pozdĺž celej frontovej línie pokračuje. Hovorca ukrajinskej armády v stredu oznámil, že na východe Ukrajiny zahynuli za posledných 24 hodín dvaja vojaci a ďalších päť bolo zranených.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Petro Porošenko