Eurokomisár Oettinger si vyjadreniami o 'šikmých očiach' pohneval Čínu

Predstavitelia Číny sú pohoršení vyjadrením komisára EÚ Günthera Oettingera z minulého týždňa. V Hamburgu sa nelichotivo zmienil nielen o Číňanoch, ale aj o homosexuáloch a ženách.

02.11.2016 15:42
Günther Oettinger Foto: ,
Günther Oettinger si svojimi kontroverznými vyhláseniami pohneval Čínu.
debata (31)

Nemecký komisár EÚ pre digitálne hospodárstvo Günther Oettinger, ktorý nahradí odstupujúcu Kristalinu Georgievovú na pozícii komisárky pre rozpočet a ľudské zdroje, 26. októbra vystúpil v Hamburgu a vo svojom prejave urazil takmer každého: Číňanov, homosexuálov, ženy, či exkancelára Gerharda Schrödera.

Oettinger okrem iného povedal: „Minulý týždeň boli čínski ministri s nami na každoročnom summite Čína – EÚ. Deväť mužov z jednej strany. Žiadna demokracia. Žiadna žena.“ Čínskych diplomatov dokonca označil za „šikmáčov, ktorí mali vlasy učesané zľava doprava a natreté krémom na topánky." Pri kritizovaní aktuálnej politickej agendy v Nemecku, ktorá zahŕňa materskú dovolenku, odchod do dôchodku, ironicky poznamenal: „Možno zavedieme povinné sobáše homosexuálov."

Oettinger počas prejavu v Hamburgu.

Názory Oettingera kritizovali aj nemeckí politici. Ministerka pre rodinu Manuela Schwesigová pre nemecký Der Spiegel povedala: „Vyjadrenia pána Oettingera sú homofóbne a rasistické a nezodpovedajú tomu, čo si môže eurokomisár dovoliť."

Oettinger svoje stanoviská obhajoval aj po spŕške kritiky, ale priznal, že použitie spojenia „šikmé oči“ v súvislosti s Číňanmi nebolo najšťastnejšie a v žiadnom prípade tým nechcel najpočetnejší národ sveta uraziť.

Číňanov však nevhodné vyjadrenie veľmi znepokojilo a čínske ministerstvo zahraničných vecí vzniknutú situáciu komentovalo: „Dúfame, že sa naučia posudzovať samých seba a ostatných objektívne a správať sa k iným ľuďom ako k rovnocenným.“

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Günther Oettinger