Clintonová rieši ďalší uniknutý e-mail, Obama ju podporil

Šesť dní pred americkými prezidentskými voľbami má Hillary Clintonová problém s ďalším únikom informácií z e-mailov, podľa ktorých bol jej volebný tím v kontakte s ministerstvom zahraničia, ktoré s ním koordinovalo svoj postup vo vyšetrovaní e-mailovej aféry bývalej ministerky.

02.11.2016 20:02
Clntonová Foto: ,
Demokratická kandidátka Hillary Clintonová.
debata (46)

Na stranu Clintonovej sa v stredu postavil prezident Barack Obama, ktorý sa podľa televízie CNN mierne kriticky vyjadril k faktu, že riaditeľ FBI tesne pred voľbami zverejnil údaje o ďalšom objavenom súbore súvisiacim so spomínanou aférou.

Organizácia WikiLeaks dlhodobo zverejňuje elektronickú komunikáciu ukradnutú hackermi z počítača manažéra kampane Clintonovej Johna Podesty. V stredu sa podľa agentúry AP dostal na svetlo e-mail, z ktorého vyplýva, že jeden z pracovníkov ministerstva zahraničia vlani poskytoval poradcom Clintonovej informácie o tom, ako bude úrad reagovať na otázky novinárov týkajúce sa jej škandálu. Ku komunikácii došlo v čase, keď denník The New York Times pracoval na odhalení faktu, že Clintonová používala vo funkcii ministerky súkromný e-mailový server.

Práve táto aféra sa stala najslabším miestom kampane demokratickej kandidátky a predvolebný boj opäť ovplyvňuje od piatku, keď riaditeľ FBI James Come zverejnil informácie o ďalšom nájdenom súbore s nešpecifikovanými správami. Odvtedy čelí ostrej kritike zo strany demokratov za to, že svojím krokom urobeným údajne bez zjavného dôvodu ovplyvnil kampaň v prospech republikánskeho súpera Donalda Trumpa.

Prezident Obama, ktorý vyrazil podporiť Clintonovú na míting do Severnej Karolíny, sa v rozhovore vôbec prvýkrát vyjadril ku Comeyho postupu. „Myslím si, že existuje norma, že keď prebieha vyšetrovanie, nepracuje sa s náznakmi, nepracuje sa s neúplnými informáciami a nepracuje sa s informačnými únikmi. Pracuje sa na základe konkrétnych prijatých rozhodnutí,“ povedal adresu šéfa federálnej polície v rozhovore odvysielanom na portáli NowThisNews.

Obama zdôraznil, že nechce vstupovať do nezávislého vyšetrovania, avšak aféra spôsobená „neúmyselnou chybou“ Clintonovej je teraz „nafukovaná do niečoho úplne bláznivého“. Kým Clintonová, na ktorú sa v posledných celoštátnych prieskumoch Trump doťahuje či ju dokonca predháňa, loví voličov v Arizone, republikánsky magnát usporadúva trojicu mítingov na Floride, ktorá je jedným z kľúčových vyrovnaných štátov.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #americké prezidentské voľby