AI obviňuje Taliansko z násilností na migrantoch z Afriky

Medzinárodná organizácia Amnesty International (AI) obvinila Taliansko z porušovania ľudských práv migrantov prichádzajúcich do krajiny z Afriky cez Stredozemné more. Oznámila to z Ríma agentúra Reuters. V niektorých individuálnych prípadoch vraj došlo k prípadom mučenia.

03.11.2016 11:39
debata (21)

Podľa správy AI dochádzalo k bitiu, mučeniu elektrickým prúdom a sexuálnym útokom. Ide o niekoľko málo incidentov, ktoré boli väčšinou reakciou na odpor migrantov pri snímaní odtlačkov prstov. Správa AI bola vypracovaná s využitím výpovede viac ako 170 migrantov, z ktorých 24 sa sťažovalo na nezákonný postup policajtov. Talianske úrady zatiaľ na informáciu AI nereagovali.

Taliansko je po uzavretí takzvanej balkánskej cesty hlavným príjemcom migračnej vlny. Z rozhodnutia Európskej únie boli v krajine vytvorené takzvané hotspoty, centrá pre identifikáciu prisťahovalcov. Migrantom sú v nich snímané odtlačky prstov. Mnoho z nich ale tento proces odmieta podstúpiť a smerujú na sever do bohatých európskych krajín.

AI proces identifikácie v hotspotoch odmieta. Tvrdí, že vyčerpaní a vystrašení ľudia, ktorí nemajú potrebné informácie o azylových procedúrach, v hotspotoch musia odpovedať na otázky, ktoré môžu negatívne ovplyvniť ich budúcnosť.

AI kritizovala aj Európsku úniu. „Vo svojom odhodlaní znížiť presun utečencov a migrantov do ďalších štátov únie, lídri EÚ doviedli talianske úrady až na hranicu, aj za hranicu legálnosti,“ uviedol Matteo de Bellis z AI. Podľa Amnesty International sa niektorí migranti bránia odobratiu odtlačkov prstov preto, že chcú o azyl požiadať v inej krajine, napríklad preto, že tam majú príbuzných.

Amnesty International tiež kritizuje nefunkčnosť systému prerozdeľovania utečencov do iných krajín únie. „Princíp solidarity sa ukázal ako iluzórny: zatiaľ bolo z Talianska prerozdelených len 1 200 ľudí zo sľúbených 40 000, a pritom len tento rok priplávalo do Talianska cez 150 000 migrantov,“ pripomenula AI.

AI však priznala, že správanie sa väčšiny talianskych policajtov k migrantom je profesionálne a že veľká väčšina prípadov odoberania odtlačkov prstov prebieha bez incidentov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #utečenci #Amnesty International #AI