Nové prieskumy favorizujú Clintonovú pred Trumpom

Hillary Clintonová si napriek novým znepokojujúcim informáciám FBI o jej elektronickej pošte udržiava náskok pred svojím súperom Donaldom Trumpom. Vyplýva to z vo štvrtok zverejneného prieskumu denníka The Washington Post a televízie ABC News a tiež z ankety denníka The New York Times (NYT) a stanice CBS.

03.11.2016 13:40
Donald Trump, Hillary Clinton, Hillary... Foto:
Demokratka Hillary Clintonová si udržuje tesný náskok pred republikánom Donaldom Trumpom.
debata (30)

Clintonová v nich vedie o dva, respektíve tri percentuálne body. Náskok Clintonovej, a to o šesť percentuálnych bodov, ukázalo aj dopytovanie agentúry Reuters a spoločnosti Ipsos.

Prieskum The Washington Post / ABC News, v ktorom dlhodobo viedla Clintonová, po novom oznámení FBI krátko s náskokom jedného percentuálneho bodu ovládol Trump. Ďalšia anketa ukázala vyrovnané šance a teraz je vo vedení opäť Clintonová. Hlas by jej dalo 47 percent respondentov rozhodnutých ísť voliť, Trump by získal 45 percent. Rozdiel je naďalej veľmi tesný a zostáva v rámci štatistickej odchýlky.

Obdobná sondáž NYT / CBS ukázala, že medzi opýtanými, ktorí sú rozhodnutí zúčastniť sa volieb, má Clintonová 45-percentnú podporu. Trump o tri percentuálne body zaostáva.

Podľa prieskumu Reuters / Ipsos by sa pre Clintonovú vyslovilo 45 percent osôb, ktoré sú rozhodnutí ísť k voľbám. Trumpa by podporilo 39 percent. Deň pred vyhlásením šéfa FBI Jamesa Comeyho pritom Clintonová viedla tiež o šesť percentuálnych bo­dov.

Riaditeľ FBI minulý týždeň v piatok informoval predsedu niekoľkých výborov Kongresu, že sa jeho úrad dostal k ďalším služobným e-mailom, ktoré Clintonová v čase, keď bola ministerkou zahraničia, posielala zo súkromnej poštovej schránky v rozpore s bežnou praxou.

Come pritom vyhlásil, že nevie, či pošta obsahuje niečo dôležité. Jeho postup vyvolal kritiku z demokratického tábora, ktorý šéfa FBI obvinil z neoprávneného zasahovania do volebnej kampane.

Údaj servera RealClearPolitics, ktorý vytvára priemer zo všetkých väčších prieskumov preferencií, vo štvrtok krátko po poludní SEČ ukazoval, že Clintonová má na Trumpa náskok 2,2 percentuálneho bodu. Minulý piatok to bolo 4,6 percentuálneho bodu.
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby