Mayová verí, že brexit sa nebude musieť schvaľovať v parlamente

Britská premiérka Theresa Mayová je presvedčená, že vyhrá odvolanie proti štvrtkovému rozhodnutiu súdu, podľa ktorého vláda na spustenie procesu vedúceho k odchodu krajiny z Európskej únie (takzvanému brexitu) potrebuje súhlas parlamentu.

04.11.2016 15:03 , aktualizované: 16:52
Theresa Mayová Foto: ,
Theresa Mayová Junckerovi v telefonickom rozhovore povedala, že jej plán iniciovať článok 50 do konca marca zostáva aj napriek rozhodnutiu súdu nezmenený.
debata (6)

Premiérka to v piatok podľa spravodajskej stanice BBC oznámila európskym partnerom. Zdôraznila, že tak ako už skôr sľúbila je odhodlaná do konca marca 2017 proces brexitu zahájiť aktiváciou článku 50 Lisabonskej zmluvy o fungovaní EÚ, ktorý sa týka odchodu zo spoločenstva.

Mayová v telefonických hovoroch s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou tiež uviedla, že jej kabinet je veľmi sklamaný súdnym rozhodnutím a teraz sa plne zameriava na odvolanie sa na najvyšší súd. O vývoji po štvrtkovom súdnom verdikte, ktorý by mohol brexit prinajmenšom oneskoriť, sa Mayová rozhodla v piatok tiež telefonicky hovoriť s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, spresnil premiérkyn úrad.

Najvyšší súd sa pre odvolací proces v tejto kauze prvýkrát vo svojej histórii zíde kompletný, teda za účasti všetkých 11 sudcov. Najvyšší súd sa podľa BBC má prípadom zaoberať začiatkom decembra, ale rozhodnutie môže oznámiť až v januári.

Ak najvyšší súd verdikt súdu nižšej inštancie potvrdí, bude musieť vláda zrejme vypracovať návrh zákona k brexitu, ktorý by museli schváliť obe komory parlamentu. Zo strany zákonodarcov pritom možno očakávať množstvo dodatkov; poslanci by tiež mohli požadovať od vlády, aby spresnila svoju stratégiu vyjednávania o brexite s EÚ, alebo dokonca žiadať nové referendum, dodala BBC.

Podľa agentúry Reuters je nepravdepodobné, že by parlament poprel marcové referendum o brexite jeho zablokovaním. Avšak prerokúvanie brexitu v parlamente, kde mnoho aj vládnych zákonodarcov hlasovalo v referende pre zotrvanie krajiny v EÚ, by asi neumožnilo dodržať marcový termín začatia procesu odchodu Británie zo spoločenstva.

„Ďalšie odďaľovanie nie je v záujme nikoho,“ zdôraznil nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier pri stretnutí v Berlíne so svojím britským náprotivkom Borisom Johnsonom. Ten povedal, že „Nemecko by nemalo v rozhodnutí súdu príliš hľadať nejaké inotaje“.

Neúspech britskej vlády na najvyššom súde by bol tiež vodou na mlyn tým silám, ktoré volajú po predčasných parlamentných voľbách v Británii, čo vláda doteraz rezolútne odmieta. Bookmakeri podľa Reuters po štvrtkovom súdnom verdikte nevylučujú predčasné voľby v budúcom roku, ale favoritom je stále plánovaný volebný rok 2020.

Britské noviny kritizujú súd pre verdikt o brexite

Pobúrene v piatok reagovala väčšina britských denníkov na verdikt londýnskeho súdu, že o vystúpení krajiny z Európskej únie musí rozhodnúť parlament. Šokujúca správa spôsobila vlnu na titulných stranách, uviedol server Politico.

Zatiaľ čo noviny ako The Times a The Guardian sa zamerali skôr na vplyv súdneho rozhodnutia na premiérku Theresu Mayovú, bulvárne denníky ako Daily Express alebo The Sun apelujú na čitateľa titulky ako „Musíme sa dostať preč z EÚ“. Daily Mail zverejnil na prvej strane fotografie troch sudcov, ktoré doplnil palcovým titulkom „Nepriatelia ľudu“.

„Jeden (sudca) založil EURÓPSKU advokátsku kanceláriu, ďalší za radu daňovníkovi požadoval milióny a tretí je bývalý olympijský šermiar, ktorý sa netají homosexualitou,“ napísal tento bulvárny denník. Spôsobil tým aj obrovskú negatívnu odozvu na sociálnych médiách, medzi inými aj od britskej spisovateľky J.K. Rowlingovej, známej zástankyne práv homosexuálov.

O vystúpenie Británie z EÚ, takzvanom brexite, rozhodli Briti v referende 23. júna. Po oznámení výsledkov odstúpil premiér David Cameron, ktorý sa nakoniec prihováral za zotrvanie v únii. Na jeho miesto nastúpila Mayová, ktorá už skôr oznámila, že rokovania o odchode z EÚ plánuje začať do konca marca. Verdikt je ranou týmto plánom, a tak sa vláda chce odvolať na najvyšší súd. Objavujú sa tiež špekulácie, či Mayová nevypíše predčasné voľby.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Jean-Claud Juncker #Theresa Mayová