Clintonová podľa prieskumov vedie nad Trumpom

Tri dni pred prezidentskými voľbami si demokratická kandidátka Hillary Clintonová udržiava mierny náskok pred svojím republikánskym rivalom Donaldom Trumpom. Kým v celoštátnych prieskumoch vedie o dva až päť percentuálnych bodov, v projekciách rozdelení voliteľských hlasov v jednotlivých štátoch má tiež navrch, hoci z tohto hľadiska sa súboj vyrovnáva.

05.11.2016 12:08
trump, clintonová, donald trump, hillary clinton, Foto: ,
Donald Trump a Hillary Clintonová v predvolebnej televíznej debate.
debata (46)

Obaja kandidáti v sobotu mieria za voličmi na Floridu a do niekoľkých ďalších kľúčových štátov, ktoré rozhodnú o víťazovi volieb.

Podľa ankety televízie Fox News má Clintonová náskok dvoch percentuálnych bodov, volilo by ju 45 percent respondentov, zatiaľ čo Trumpa iba 43 percent. Podľa prieskumu denníka The Washington Post a televízie ABC News tvorí náskok Clintonovej štyri percentuálne body a podľa ankety agentúry Reuters a spoločnosti Ipsos dosahuje piatich percentuálnych bo­dov.

Prieskum Reuters / Ipsos však signalizuje rastúcu dôveru republikánov v Trumpove víťazstvo, čo zrejme sčasti súvisí s nedávnou správou, že FBI bude skúmať ďalšie novo objavené e-maily zo súkromného účtu Clintonovej. Trumpove víťazstvo teraz podľa prieskumu očakáva viac ako polovica republikánov, zatiaľ čo minulý týždeň sa republikáni prikláňali skôr k názoru, že vyhrá Clintonová.

Skutočnú šancu na víťazstvo spravidla lepšie než národnéj prieskumy ukazujú projekcie rozloženie hlasov takzvaných voliteľov, ktorých je potrebné k víťazstvu získať najmenej 270. Aj v nich si lepšie vedie bývalá ministerka zahraničia, ktorá má napríklad podľa projekcie televízie CNN relatívne istú podporu 268 voliteľov, zatiaľ čo Trump 204. Ďalších 66 hlasov je v štátoch, o ktoré sa povedie najväčší boj, medzi ktorými figurujú Florida, Severná Karolína, Arizona či Nevada.

Server Real Clear Politics, ktorý priemeruje verejne publikované prieskumy z jednotlivých štátov, naproti tomu prisúdil Clintonovej istotu 216 voliteľov a Trumpovi 164, bojovať sa podľa jeho prepočtov bude o 158 hlasov.

Obaja kandidáti budú mať v sobotu veľmi naponáhlo, pretože sa snažia využiť jednu z posledných možností usporiadať mítingy práve v štátoch, ktoré rozhodnú o víťazovi. Trump nalieta niekoľko tisíc kilometrov, keď sa postupne objaví na Floride, v Severnej Karolíne, Nevade a Colorade. Clintonová sa tiež vydáva na Floridu, kde sa bojuje o 29 voliteľov a podpora je tu podľa prieskumov prakticky vyrovnaná. Okrem toho bude chcieť osloviť voličov napríklad v Pensylvánii, kde si zvlášť kvôli snahe prinútiť hlasovať mladých pozve na pódium speváčku Katy Perry.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #americké prezidentské voľby