Irak: Samovražední útočníci zabili najmenej 23 ľudí

Najmenej 23 ľudí zabili v nedeľu samovražední atentátnici v dvoch irackých mestách, kde odpálili nálože uložené v sanitkách. Stovky ďalších ľudí utrpeli zranenia, informovala s odvolaním sa na miestne úrady agentúra Reuters.

06.11.2016 11:13 , aktualizované: 12:59
debata (2)

Dvojica útokov sa odohrala v mestách Tikrít and Sámarrá severne od Bagdadu v čase, keď iracké ozbrojené sily vedú vojenskú operáciu zameranú na opätovné dobytie severoirackého mesta Mósul z rúk džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

Nové atentáty sa zdajú byť súčasťou série diverzných útokov sunnitských extrémistov z IS, ktorí za tri týždne ofenzívy na Mósul už útočili v Kirkúku na severovýchode krajiny, v metropole Bagdad i v púštnom meste na západe Iraku.

V Tikríte atentátnik vyhodil do vzduchu sanitku, ktorú riadil, pri južnom vstupe do mesta počas raňajšej dopravnej špičky. Výbuch zabil 13 ľudí, uviedli policajné a nemocničné zdroje. Ďalší útočník odpálil bombu rovnako v sanitnom vozidle na parkovisku v meste Sámarrá južne od Tikrítu, určenom pre pútnikov, ktorí navštevujúcich jednu z najposvätnejších mešít šiitského islamu. O život prišlo najmenej osem ľudí vrátane dvoch iránskych pútnikov.

Úrady v oboch mestách vyhlásili zákaz vychádzania v obave z ďalších útokov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #samovražedný útok