Sýrske opozičné sily oznámili ofenzívu proti IS v meste Rakka

Arabsko-kurdské sily v Sýrii, ktoré majú podporu západných spojencov na čele s USA, v nedeľu oznámili ofenzívu na mesto Rakka, ktoré je jednou z hlavných bášt Islamského štátu.

06.11.2016 12:18 , aktualizované: 14:53
Sýria, Rakka Foto:
Demokratické sily Sýrie na tlačovej konferencií v meste Ajn Ísa asi 50 kilometrov severne od Rakky.
debata (84)

Oznámilo to vedenie opozičných Demokratických síl Sýria (SDF), ktoré v Sýrii bojujú proti džihádistom aj vládnym jednotkám.

„Veľká bitka za oslobodenie mesta Rakka a jeho provincie sa začala,“ povedala podľa zahraničných agentúr na tlačovej konferencii v meste Ajn Ísa asi 50 kilometrov severne od Rakka hovorca SDF. Vo vyhlásení spresnila, že ofenzíva sa volá Hnev Eufratu. Podľa nej budú podporovať SDF letecké útoky koalície vedenej Spojenými štátmi.

Prvé prebiehajúce operácie majú izolovať mesto Rakka od zvyšku krajiny a pripraviť samotný útok, povedal nemenovaný americký predstaviteľ agentúre AFP. Povedal, že SDF sú najschopnejším partnerom Washingtonu pre vykonanie tejto operácie. Zdôraznil, že je dôležité zapojiť do operácie miestnych bojovníkov.

„Demokratické sily Sýrie sa definitívnym spôsobom dohodli s medzinárodnou koalíciou (vedenou Washingtonom), že v ofenzíve nebudú mať žiadnu úlohu Turci,“ spresnil ďalší predstaviteľ SDF. Chrbticou SDF sú kurdské milície YPG, ktoré susedné Turecko považuje za teroristickú organizáciu.

Americký generál Stephen Townsend, ktorý v auguste prevzal velenie amerických vojenských operácií proti IS, koncom októbra uviedol, že sýrske kurdské milície YPG budú súčasťou jednotiek, ktoré sa budú zúčastňovať na dobytií mesta Rakka. „Jedinou silou, ktorá má určité schopnosti, sú Demokratické sily Sýrie (SDF), ktorej sú YPG dôležitou súčasťou,“ uviedol Towsend.

Velitelia SDF na tlačovej konferencii v Ajn ISA tiež varovali civilistov v meste Rakka, aby nezostávali v miestach, kde sú ozbrojenci IS.

Rakka je v rukách IS dva a pol roka. Je jedným z dvoch hlavných stredísk IS. Tým druhým je severoiracký Mosul, proti ktorému vedú už dva týždne pozemnú ofenzívu iracké a kurdské sily. Už dosiahli Mosul, ale ďalší postup im sťažuje to, že džihádisti si robia z civilistov živé štíty.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu potvrdil, že hlavným cieľom tureckých síl v Sýrii je skoro vstúpiť do pohraničného mesta Al-Báb a zahnať islamistami ďalej na juh krajiny. Upresnil, že jeho jednotky sú od mesta už len asi 12 či 13 kilometrov.

V októbri, keď oznamoval rozšírenie bojových operácií tureckej armády v severnej Sýrii, Erdogan povedal, že Turecko bude postupovať ďalej na juh, kým nevyčistí oblasť od teroristov. Táto zóna môže vraj dosiahnuť až 5 000 kilometrov štvorcových. Turecko začalo ofenzívu v Sýrii pri tureckých hraniciach v septembri.

Správa americkej spoločnosti IHS, ktorá sa venuje bezpečnostným analýzam, v októbri uviedla, že IS už prišiel o viac než štvrtinu z územia, ktoré predtým ovládal v Sýrii a Iraku. Podľa informácií IHS kontroloval Islamský štát vlani v januári v oboch krajinách celkom asi 90 800 kilometrov štvorcových a odvtedy sa jeho teritórium zmenšilo o 28 percent.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Kurdi #Rakka #IS