Saakašvili zložil funkciu odeského gubernátora, obvinil Porošenka

Odeský gubernátor Michail Saakašvili zložil v pondelok funkciu a v odôvodnení svojho kroku obvinil ukrajinského prezidenta Petra Porošenka z krytia korupčných praktík.

07.11.2016 14:09
Saakašvili Foto: ,
Odeský gubernátor Michail Saakašvili.
debata (81)

V Odese vraj hlava štátu podporuje dva miestne kriminálne klany a blokuje reformný proces. Saakašvili vraj „začína novú etapu boja“ s korupciou.

Saakašvili stál v rokoch 2004–13 na čele Gruzínska a preslávil sa úspešným presadzovaním protikorupčného programu. Po odchode z funkcie mu Porošenko vlani v máji zveril úrad guvernéra významnej Odeskej oblasti na juhu krajiny. Saakašvili ale od začiatku pôsobenia na Ukrajine poukazoval na nečinnosť kyjevských úradov v boji s úplatkárstvom, ktoré podľa neho „siaha do najvyšších poschodí ukrajinskej politiky“. V čoraz väčšej miere začal zo zodpovednosti za neuspokojivý stav obviňovať priamo Porošenka.

Saakašvilimu podľa vyjadrenia vadí nezdar bezcolnej zóny v odeskom prístave, ktorá bola jedným z jeho hlavných projektov. Porošenko ale vraj napriek sľubom budovanie zóny nepodporil, a navyše podporuje v Odese „kriminálny klan vrahov“ a iný „klan korupčníkov“. Odeská oblasť vraj Kyjev vydáva nepriateľom Ukrajiny, oporou korupcie je podľa Saakašviliho minister vnútra Arsen Avakov.

„Nemienim o tom mlčať, už toho mám všetkého dosť,“ zveril sa Saakašvili novinárom. Poslednou kvapkou vraj bolo zverejňovanie majetkových pomerov ukrajinských politikov a štátnych úradníkov, ktoré odhalilo ich mnohomiliónové, podľa kritikov nelegálne získané imanie.

Svoj boj ale Saakašvili nemieni vzdať. „Rozhodol som sa začať novú etapu boja, nech nedúfajú, že sa ma zbavia,“ povedal gruzínsky exprezident bez ďalšieho spresnenia. Kyjev sa zatiaľ k jeho demisii nevyjadril.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Michail Saakašvili #Petro Porošenko