Kurdskí bojovníci dobyli mesto Bašíka ležiace neďaleko Mosulu

Irackí kurdskí bojovníci dobyli mesto Bašíka, ktoré doteraz ovládali militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP.

07.11.2016 20:33
debata (9)

V Bašíke ešte stále bojuje približne 60 členov Islamského štátu, avšak mesto je už pod kontrolou kurdských síl, uviedol predstaviteľ kurdskej vojenskej polície.

Na postupujúce kurdské jednotky sa pokúsilo zaútočiť sedem samovražedných atentátnikov, ktorých sa však podarilo zneškodniť skôr, ako stačili Kurdov ohroziť.

Iracké mesto Bašíka, ležiace východne od Mósulu, bolo celé týždne obkľúčené kurdskými silami známymi pod názvom péšmarga. Jeho opätovné získanie je zatiaľ najväčším úspechom ofenzívy zameranej na vytlačenie IS z oblasti, ktorá sa nachádza len približne 13 kilometrov severovýchodne od Mósulu.

Bitka o Mósul sa začala 17. októbra. Spočiatku bol postup útočiacich síl pomerne rýchly, keďže sa odohrával v redšie osídlenom okolí mesta. Minulý týždeň prenikli do okrajových štvrtí samotného mesta. V hustejšie obývaných lokalitách sa už dajú menej využívať letecké útoky a častejšie dochádza k boju zblízka.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul #Kurdi #IS