Peklo sa začne po voľbách v USA?

Medzinárodná vojenská koalícia, ktorú tvorí 62 krajín a vedú ju USA, "dávkuje" verejnosť ohľadne už štvrtý týždeň pokračujúcej operácie za oslobodenie severoirackého Mosulu.

08.11.2016 09:07
Irak, Mosul Foto: ,
Irackí civilisti, ktorým sa podarilo opustiť Mosul, oddychujú na kontrolnom stanovisku Bazvaja, asi 5 kilometrov od mesta.
debata (46)

Najnovšie, v pondelok, sa kurdským protureckým milíciám (pešmergom) podarilo oslobodiť od radikálov z Islamského štátu mesto Bašik i rovnomennú oblasť v bezprostrednej blízkosti strategického mes­ta.

„Predpokladá sa, že väčšina civilistov z Bašika odišla a že mesto bránila asi stovka stúpencov IŠ,“ informovala o zákulisí operácie agentúra Reuters. Informácia nahráva špekuláciám o tom, či je rozdiel medzi bojom sýrsko-ruského tandemu o mesto Aleppo a zápasom západnej koalície o iracký Mosul. „Rusi sú bližšie k pravde, ak tvrdia, že niet medzi tým rozdiel,“ reaguje Peter Kuznick z Americkej univerzity vo Washingtone. Opiera sa pritom o poznatok, podľa ktorého v súvislosti s Mosulom a Aleppom americké médiá hovoria o „islamských extrémistoch“ a „povstalcoch“, hoci patria rovnako k Islamskému štátu a k Al-Kajdá.

„Zatiaľ čo v prvom prípade sú to podľa médií bojovníci za slobodu, k tým druhým sa správajú ako k šialeným teroristom,“ konštatuje Kuznick. Viacerí pozorovatelia však upozorňujú, že po amerických prezidentských voľbách sa situácia okolo Aleppa aj Mosulu kardinálne zmení.

„Nie je vylúčené, že už v deň hlasovania začnú Američania s mohutným bombardovaním rôznych objektov v Sýrii aj v Iraku,“ predpovedal deň pred voľbami napríklad Jevgenij Satanovskij, odborník na blízkovýchodnú problematiku. Podľa neho to však hrozí veľkými civilnými obeťami.

„Zničené obydlia, nemocnice a školy by boli zlým obrazom na pozadí hlasovania. Americké médiá budú preto až do skončenia volieb obšírne informovať o pokračujúcom útoku v Mosule, ktorý neexistuje. Až potom koalícia zaútočí,“ veštil Satanovskij deň pred prezidentskými voľbami v USA.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #americké prezidentské voľby