Orbán prehral hlasovanie o kvótach, vyhral palicu na Jobbik

Maďarský premiér Viktor Orbán utrpel v parlamente porážku, akú nezažil za šesť a pol roka, čo je pri moci. Zákonodarcovia v utorok (8.11.2016) neschválili jeho novelu ústavy, ktorá - ako tvrdil - by mala uchrániť krajinu pred povinnými kvótami Bruselu na prerozdelenie migrantov medzi členské štáty Európskej unie. Návrh dostal v 199-miestnom parlamente iba 131 hlasov, o dva menej, ako je potrebná dvojtretinová väčšina.

08.11.2016 11:33 , aktualizované: 09.11.2016 12:00
Viktor Orbán, Fidesz, Maďarsko Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (8)

Demokratická opozícia vopred oznámila, že hlasovanie bude bojkotovať. Nacionalistický Jobbik svoju podporu podmienil zrušením systému prisťahovaleckých dlhopisov, pomocou ktorých si bohatí cudzinci môžu v Maďarsku kúpiť právo na dlhodobý pobyt. Keďže Fidesz podmienku nesplnil, vypísaním včerajšieho hlasovania o ústavnej novele sa pustil do vopred prehranej bitky.

Vládnuci Fidesz vlani v doplňovacích voľbách prišiel o ústavnú väčšinu. Premiér napriek tomu po októbrovom referende o kvótach vyhlásil, že „vôľu ľudu“ zakotví v ústave. „Ústavná novela spočíva na vôli 98-percentnej väčšiny, troch miliónov tristotisíc ľudí. To je viac ako voličská základňa ktorejkoľvek strany vo štvrťstoročných dejinách od zmeny režimu,“ uviedol v zdôvodnení návrhu, ktorý osobne predložil parlamentu. Skutočnosť, že referendum nebolo platné, pretože v ňom hlasovalo len 40 percent namiesto potrebných vyše 50 percent voličov, prirodzene, nespomenul.

Orbán vopred vedel, že jeho návrh s najväčšou pravdepodobnosťou neprejde. V rozhovore pre Rádio Kossuth síce koncom minulého týždňa pripustil, že vláda do budúceho roka zváži zrušenie prisťahovaleckých dlhopisov, ultimátum Jobbiku, aby to spravila pred hlasovaním parlamentu o ústavnej novele, však odmietol. „Z Jobbiku povedali, že ak nespravíme niečo, čo by oni chceli, tak nebude novela ústavy. Ale treba vziať na vedomie, že 3,3 milióna ľudí nebude tak tancovať, ako Jobbik píska,“ zaštítil sa celkovým počtom ľudí vrátane voličov radikálne protiprisťaho­valeckej krajne pravicovej strany, ktorí v neplatnom referende hlasovali proti bruselským kvótam. „Takže predložíme to v parlamente, a je vecou svedomia každého, ako sa rozhodne,“ postavil premiér pred morálnu dilemu Jobbik, ktorý referendum i ústavnú novelu proti nedobrovoľnému prijímaniu utečencov navrhoval už dlho predtým, ako si Fidesz túto agendu osvojil.

Vládna strana obviňuje Jobbik, že bojkotom hlasovania parlamentu zradil svojich voličov a nemá už právo označovať sa za národne orientovanú stranu. Poslanci Jobbiku na to v rokovacej sieni reagovali rozprestretím transparentu s nápisom „Vlastizradcom je ten, kto za peniaze vpustí aj teroristov“. Bola to narážka na nedávne škandálne odhalenie, že saudskoarabský miliardár Ghaita Pharaon, na ktorého je vydaný medzinárodný zatykač a pátra po ňom FBI i Interpol, si v Budapešti v susedstve premiéra Orbána nedávno kúpil vilu. „Podporíme riešenie, ktoré Maďarsko a Maďarov uchráni nielen pred chudobnými migrantmi, ale aj bohatými migrantmi, nie iba pred chudobnými teroristami, ale aj bohatými teroristami,“ citoval portál magazínu HVG predsedu Jobbiku Gábora Vonu. Ten trvá na tom, aby vláda zrušila program, v rámci ktorého si investovaním 300-tisíc eur do štátnych dlhopisov kúpilo právo päťročného pobytu v Maďarsku už tisíce cudzincov, predovšetkým Číňanov, ale aj Rusov a Arabov. „Keď vláda zruší systém prisťahovaleckých dlhopisov, Jobbik bude pripravený do 24 hodín podporiť novelu ústavy,“ zaviazal sa Vona.

Maďarskí politológovia včerajšie neúspešné hlasovanie o ústavnej novele skúmajú predovšetkým z pohľadu budúcich parlamentných volieb, ktoré sa budú konať najneskôr na jar 2018. Protimigračná agenda, na ktorú sa Orbánova vláda sústreďuje už vyše pol druha roka, sa jej zatiaľ vypláca. Sociologický portál Közvélemény-kutatók.hu zverejnil analýzu na základe posledných prieskumov piatich rôznych agentúr, z ktorej vyplýva, že Fidesz by dnes získal 49 percent hlasov, o päť percent viac ako na jar 2014, čo by mu pri poklese preferencií opozičných strán pohodlne zabezpečilo ústavnú väčšinu.

Z tohto pohľadu sa porážka vládnej strany môže napokon ukázať ako výhra, upozorňuje politológ Gábor Török. „Ak bolo cieľom Fideszu udržať na programe dňa túto preň výhodnú tému, potom krach novely ústavy mu nespôsobil nijakú ujmu, ba, naopak, ponúka možnosť aj v budúcnosti komunikovať túto otázku ako nevyriešený problém,“ napísal na svojom blogu. Török však pripúšťa, že kým v domácej politike táto prehra môže Orbána ďalej posilniť, pričom sa ju bude pokúšať využiť ako palicu na Jobbik, vo vzťahu k Bruselu sa jeho pozície oslabili. „Ak bolo cieľom Fideszu účinne vzdorovať migrácii, potom terajší neúspech v parlamente spolu s októbrovým neplatným referendom zásadne spochybňuje vládnu politiku uplynulého obdobia. Lebo výsledkom viacmesačnej, na rozpočtové prostriedky značne nákladnej politickej kampane je – predbežne – jedno neplatné referendum a jedna neúspešná novela ústavy,“ dodáva Török.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #kvóty pre cudzincov