Útoky v Paríži a Bruseli koordinoval asi Belgičan v Rakke

Koordinátorom teroristických útokov v Paríži a Bruseli bol možno 32-ročný Belgičan. Táto informácia prenikla dnes na verejnosť v Paríži z kruhov vyšetrovateľov zameraných na boj proti terorizmu, informovali francúzske noviny Le Monde.

08.11.2016 18:40
debata (3)

Téza o koordinovaní týchto akcií zo Sýrie, konkrétne z územia pod kontrolou tzv. Islamského štátu (IS), bola v hre už dlhší čas, teraz však dostala konkrétnu podobu. Istá zadržaná osoba podozrivá z teroristických aktivít totiž v Paríži vypovedala, že práve 32-ročný muž, ktorý v radoch IS používal bojové meno abú Ahmad, spomínané útoky pripravoval.

Podľa Le Monde belgickí vyšetrovatelia dospeli k poznatku o koordinácii útokov práve spomínaným mužom. Ide o veterána džihádu, ktorý je v súčasnosti členom IS a mal operovať z bašty tejto organizácie, sýrskeho mesta Rakka.

Meno abú Ahmad sa v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži objavilo v médiách opakovane. Podľa Le Monde boli v dňoch pred útokmi v Bruseli zaznamenané viaceré kontakty medzi týmto mužom a atentátnikmi, na ktorých sa hovorilo aj o plánovanej akcii. Aj dvaja podozriví z terorizmu zadržaní v decembri 2015 v Rakúsku vraj vyšetrovateľom uviedli, že ich naverbovala osoba s týmto menom. Spomínaná dvojica, Alžírčan a Pakistanec, sa mala do Európy dostať na jeseň 2015 v spoločnosti neskorších atentátnikov z Paríža v lodi plnej utečencov. V Grécku však neunikli pozornosti ich sfalšované cestovné dokumenty, takže na tri týždne skončili za mrežami.

Francúzski vyšetrovatelia dospeli už krátko po útokoch v Paríži k záveru, že boli organizované a plánované v Sýrii. Podľa Le Monde nevylučujú, že abú Ahmad nebol najdôležitejšou osobou v procese prípravy útokov, keďže tajné služby poznajú viaceré iné mená ich možných objednávateľov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #teror v Paríži #teror v Bruseli