Svet reaguje na Trumpa: Historické víťazstvo, revolúcia, šok, čierny deň

Zvolenie Donalda Trumpa vyvoláva vo svete rôznorodé reakcie. Zatiaľ, čo Nemecko hovorí o čiernom dni. Rusko verí v novú éru vzťahov medzi oboma krajinami. Aj napriek tomu, svetoví politici posielajú gratulácie do USA.

09.11.2016 11:56 , aktualizované: 12:56
Donald Trump, Foto: ,
Donald Trump.
debata (236)

Trumpovi blahoželali k víťazstvu aj lídri Kongresu

Po neúspešnej kandidátke Hillary Clintonovej zablahoželali republikánovi Donaldovi Trumpovi ako víťazovi utorkových prezidentských volieb v USA aj predseda kongresovej Snemovne reprezentantov Paul Ryan a vodca väčšiny v Senáte Mitch McConnell, informovala agentúra AP.

Obaja títo kongresmani predtým kritizovali Trumpa za to, ako viedol svoju kampaň, aj keď sú jeho spolustraníkmi. Ryan vydal ráno vyhlásenie, v ktorom opísal víťazstvo Trumpa ako „zavrhnutie statusu quo zlyhávajúcej liberálno-progresívnej politiky“ jeho protivníkov.

Zároveň vyjadril záujem spolupracovať s budúcou Trumpovou administratívou na plnení programu Republikánskej strany a vyzval jej členov, aby sa v prvom rade snažili spojiť Američanov, ktorí sú po voľbách rozdelení. Ryanova snaha udržať si terajšie postavenie však bude pravdepodobne čeliť v radoch strany určitému odporu, poznamenáva AP.

McConnell označil Trumpovo víťazstvo za príležitosť zmeniť smerovanie USA po ôsmich rokoch na čele s demokratickým prezidentom Barackom Obamom, a takisto za príležitosť „zomknúť národ“. Terajší vodca senátnej väčšiny tiež podľa vlastných slov dúfa, že s Demokratickou stranou bude možné úzko spolupracovať na posilnení národnej a ekonomickej bezpečnosti.

Nemeckí politici sú v šoku z úspechu Trumpa, hovoria o čiernom dni

O obrovskom šoku, čiernom dni nielen pre Spojené štáty alebo posilnenie populistov hovoria nemeckí politici po úspechu Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. Víťazstvo republikánskeho kandidáta si v spolkovej republike dokázal predstaviť málokto. Kancelárka Angela Merkelová sa k nemu zatiaľ nevyjadrila.

Nemecký vicekancelár a predseda koaličnej sociálnej demokracie Sigmar Gabriel Trumpa označil za predstaviteľa novej autoritárskej a šovinistickej internacionály. Americký politik podľa neho chce návrat k starým zlým časom. Gabriel ho vníma ako varovanie pre nemeckú politiku, ktorá sa musí zmeniť, ak chce čeliť autoritárskemu hnutiu.

„Výsledok je iný, ako si väčšina ľudí v Nemecku priala, ale samozrejme ho musíme prijať a prijímame ho,“ povedal novinárom nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier (SPD).

„Myslím, že sa musíme pripraviť na to, že americká zahraničná politika pre nás teraz bude menej predvídateľná,“ poznamenal muž, ktorý počas volebnej kampane Trumpa označil za kazateľa nenávisti. Zdôraznil význam transatlantickej väzby a vyjadril presvedčenie, že Nemecko by malo zostať miestom rozumnej politiky.

Ako prvý z nemeckých členov vlády sa k americkému hlasovaniu ešte tesne pred potvrdením Trumpovho víťazstva vyjadrila ministerka obrany Ursula von der Leyen (CDU), ktorá hovorila o veľkom šoku. S Trumpovou administratívou sa podľa nej bude Nemecko snažiť čoskoro nadviazať kontakty. Očakáva tiež vzájomné diskusie o fungovaní Severoatlantickej aliancie, povedala pre verejnoprávnu televíziu ARD.

„Som presvedčená, že Donald Trump vie, že to nebola voľba pre neho, ako skôr voľba proti Washingtonu, proti establishmentu,“ podotkla tiež. „Svet nezanikne, len bude ešte šialenejší,“ napísal v reakcii zasa minister spravodlivosti a sociálny demokrat Heiko Maas.

O šoku hovorí aj šéf poslancov strany Ľavica Dietmar Bartsch. „Čierny deň nielen pre Spojené štáty,“ napísal na twitteri s tým, že Trump vyhral duel vo vrhaní špiny. Predseda Zelených Cem Özdemir vníma výsledok hlasovania ako vodu na mlyn populistom.

Za hlas hnevu budúceho amerického prezidenta označil kresťanský demokrat Norbert Röttgen, ktorý vedie zahraničný výbor Spolkového snemu. „Je to viac ako sklamanie, je to tiež šok,“ povedal pre verejnoprávnu televíziu ZDF. Niektorí politici pripomínajú, že víťazstvo Trumpa prišlo presne na výročie pádu Berlínskeho múru v roku 1989.

„Donald Trump bude prezidentom USA. Boh chráň Ameriku! Prichádzajú divoké časy. Musíme si zachovať chladnú hlavu,“ napísal v reakcii na výsledok amerických volieb na twitteri predseda poslaneckého klubu vládnej sociálnej demokracie Thomas Oppermann.

Srdečne ku „grandióznemu víťazstvu“ naopak budúcemu americkému prezidentovi zablahoželala Alternatíva pre Nemecko, ktoré sa kriticky stavia k EÚ a migrácii. „Establishment musí pochopiť, že nie je možné dlhodobo vládnuť bez ohľadu na ľud,“ uviedol vo vyhlásení predseda strany Jörg Meuthen, podľa ktorého Trump rovnako ako AFD dokázal reagovať na skutočné starosti občanov.

Putin zablahoželal Trumpovi a dúfa v zlepšenie vzťahov Ruska a USA

Ruský prezident Vladimir Putin poslal Donaldovi Trumpovi blahoprajný telegram k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách. Vyjadril pritom nádej v zlepšenie vzťahov Ruska a Spojených štátov. Podľa ruských médií o tom informovala tlačová služba Kremľa.

Putin „dúfa v spoluprácu zameranú na vyvedenie rusko-amerických vzťahov z krízy a tiež na riešenie aktuálnych medzinárodných problémov a na hľadanie účinných odpovedí na výzvy globálnej bezpečnosti,“ citoval TASS z oznámenia tlačové služby Kremľa.

Ruský prezident podľa agentúry v telegrame tiež vyjadril presvedčenie, že „rozvíjanie konštruktívneho dialógu medzi Moskvou a Washingtonom, založeného na princípoch rovnoprávnosti, vzájomnej úcty a reálneho rešpektovania stanovísk druhej strany, zodpovedá záujmom ľudu našich krajín i celého medzinárodného spoločenstva“.

Merkelová Trumpovi ponúkla úzku spoluprácu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová budúcemu americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi ponúkla úzku spoluprácu. Mimo Európskej únie nemá Nemecko so žiadnou krajinou tak hlboký vzťah ako so Spojenými štátmi, uviedla na tlačovej konferencii v Berlíne. Spojenectvo s USA je podľa nej základom nemeckej zahraničnej politiky.

„Nemecko a Ameriku spájajú hodnoty demokracie, slobody, rešpektu k právu a dôstojnosti človeka bez ohľadu na jeho pôvod, farbu pleti, náboženstvo, pohlavie, sexuálnu orientáciu alebo politické presvedčenie. Na základe týchto hodnôt ponúkam budúcemu prezidentovi Spojených štátov amerických Donaldovi Trumpovi úzku spoluprácu,“ uviedla nemecká kancelárka.

Merkelová, ktorá podľa svojich slov výsledok hlasovania sledovala s napätím, Trumpovi tiež zablahoželala k víťazstvu. Volebná kampaň bola poznačená niekedy ťažko znesiteľnou konfrontáciou, podotkla.

Zvolením Trumpa sa začína podľa Hollanda obdobie neistoty

Volebným víťazstvom Donalda Trumpa sa začína obdobie neistoty a ukazuje, že Francúzsko musí byť silnejšie a Európa jednotná. Uviedol to francúzsky socialistický prezident François Hollande.

Francúzsko bude pri rokovaniach so Spojenými štátmi o medzinárodných otázkach „obozretné a úprimné,“ povedal najvyšší francúzsky predstaviteľ. Svoje vyhlásenie vopred konzultoval telefonicky s kancelárkou Angelou Merkelovou, poznamenala podľa agentúry Reuters jeho kancelária. V auguste Hollande odsúdil „výstrednosti“ amerického miliardára, z ktorých sa podľa neho človeku „robí zle“.

Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault zdôraznil, že Francúzsko bude pri spolupráci s USA za Trumpa „ostražité“ a „náročné“ s cieľom ochrániť svoje záujmy. „Bude potrebné zistiť, čo nový prezident mieni urobiť. To, čo zatiaľ povedal, vyvoláva dosť znepokojenia,“ vyhlásil socialista Ayrault v rozhlase.

Vedenie francúzskeho Národného frontu gratulovalo Trumpovi

Šéfka francúzskeho krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová zagratulovala „novému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi a americkému ľudu, slobodnému“. Napísala to vo svojom mikroblogu na sieti Twitter. Podpredseda FN Florian Philippot na svojom konte na Twitteri napísal: „Gratulácie pánu Trumpovi! Národ si nenechá oligarchami diktovať, ako sa má rozhodnúť. Druhá porážka po brexite!“

Holandský populista Wilders zablahoželal Trumpovi k víťazstvu

Holandský protiislamský populistický zákonodarca Geert Wilders na Twitteri zablahoželal víťazovi amerických prezidentských volieb Donaldovi Trumpovi. Informovala o tom agentúra AP. Wilders, ktorého Strana slobody v prieskumoch verejnej mienky pred marcovými holandskými voľbami stúpa, označil Trumpov výsledok v prezidentských voľbách v USA slovami „Historické víťazstvo! Revolúcia!“

Wilders ukončil svoj odkaz na Twitteri poznámkou týkajúcou sa holandských volieb: „Aj my vrátime našu krajinu ľudu Holandska.“ Wilders je známy ostrou protiislamskou rétorikou a odporom voči členstvu Holandska v Európskej únii.

Južná Kórea verí, že Trump bude pokračovať v tlaku na KĽDR

Južná Kórea vyjadrila nádej, že republikán Donald Trump vo funkcii prezidenta zachová existujúcue americkú politiku voči KĽDR a bude ďalej vyvíjať tlak na Severnú Kóreu proti jej jadrovým a raketovým testom. Juhokórejská vládna strana vyjadrila obavy, že by Trump mohol predložiť Severnej Kórei nejaký nepredvídateľný návrh týkajúci sa jej jadrového programu, napísala agentúra Reuters.

„Trump už skôr vyhlásil, že najväčší problém, ktorému svet čelí, je jadrová hrozba. Členovia jeho bezpečnostného tímu zastávajú názor, že je potrebné vyvíjať silný tlak na Severnú Kóreu,“ povedal juhokórejský minister zahraničia Jong Pjong-sa.

Podľa juhokórejského ministra obrany Han Min-kua by Trump mohol žiadať väčší finančný podiel Soulu na americkej vojenskej prítomnosti v Južnej Kórei. Minister obrany však uviedol, že sľúbené rozmiestňovanie protiraketového štítu THAAD na juhokórejskom území bude aj po zvolení Trumpa postupovať podľa doterajších plánov.

Čína sľúbila, že bude spolupracovať s Trumpom

Čína bude spolupracovať s novým americkým prezidentom, aby bol zabezpečený stabilný a spoľahlivý rozvoj bilaterálnych vzťahov. Uviedol to hovorca čínskeho ministerstva zahraničia po tom, čo médiá oznámili, že šéfom Bieleho domu zvolili Donalda Trumpa.

236 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #USA #Holandsko #Donald Trump #americké prezidentské voľby