Charlie Hebdo vydal karikatúru občana Obamu

Kontroverzný francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo má na obálke svojho najnovšieho čísla, ktoré sa v predaji objavilo v stredu - deň po prezidentských voľbách v USA - karikatúru dosluhujúceho prezidenta USA Baracka Obamu, ako uteká pred dvoma policajtmi. Kresbu dopĺňa text "Znova občan ako iní".

09.11.2016 13:52
debata (9)

Charlie Hebdo touto kresbou reaguje na pretrvávajúce napätie medzi políciou a afroamerickým obyvateľstvom, ktoré v Spojených štátoch badať už niekoľko rokov.

Prípady, keď policajti napadli, postrelili alebo smrteľne zranili Afroameričanov, vyvolávajú v USA pouličné nepokoje. Najmasovejšie protesty proti policajnej brutalite sa odohrali v roku 2014. Dôvodom bolo zastrelenie černošského tínedžera Michaela Browna v meste Ferguson.

Policajta, ktorý strieľal, neskôr súd zbavil obvinenia, čo vyvolalo pobúrenie veľkej časti americkej verejnosti. Americké médiá informovali, že v roku 2016 americkí policajti pri svojich zásahoch usmrtili 823 osôb. Väčšinu zabitých tvorili Afroameričania.

Z výsledkov utorkových volieb v USA vyplynulo, že demokrata Obamu, ktorý je prvým prezidentom tmavej pleti v dejinách USA, v Bielom dome v januári budúceho roka vystrieda republikán Donald Trump.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Charlie Hebdo