Trumpa čaká súd kvôli údajným podvodom jeho spoločnosti

Ešte než zvolený americký prezident Donald Trump zloží v januári sľub, čaká ho tento mesiac iná prísaha - newyorský miliardár bude svedčiť na svoju obranu na federálny súd, ktorý sa zaoberá údajnými podvodmi v jednej z niekdajších Trumpových spoločností.

09.11.2016 13:55
Donald Trump Foto: ,
Budúci americký prezident Donald Trump.
debata (11)

To sa ešte žiadnemu novému prezidentovi nestalo, napísal v stredu server Politico.

Občianskoprávny spor sa týka niekdajšej Trumpovej univerzity, neakreditovanej virtuálnej podnikateľskej školy, ktorá od roku 2005 do roku 2010 ponúkala napríklad realitné kurzy a ktorú Trump založil s dvoma spoločníkmi. Spoločnosť čelí okrem iného dvom skupinovým žalobám.

V jednej z nich sa tvrdí, že inštitúcia podviedla svojich študentov používaním podvodných marketingových praktík a agresívnych predajných taktík. Študenti z niekoľkých štátov v žalobe uviedli, že program podvodne sľuboval školiteľov osobne vybraných Trumpom a zavádzajúci bol podľa nich aj názov univerzita.

Súd týkajúci sa tejto žaloby sa bude konať 28. novembra v San Diegu a Trumpa ako svedka predvolali obe strany. Dá sa čakať, že žalujúca strana ho šetriť nebude, uviedol Politico. Trump sa navyše postaví tvárou v tvár sudcovi Gonzalovi Curielovi, ktorého počas kampane obvinil zo zaujatosti. Sudcu narodeného v americkom štáte Indiana nazval „Mexičanom“ a „Španielom“.

Trumpov právnik sa snažil pojednávanie odložiť, ale Curiel to podľa Politico odmietol a zdá sa, že vec chce mať vyriešenú do januárovej inaugurácie.

Trump tiež hrozil, že podá žalobu na asi desiatku žien, ktoré ho obvinili zo sexuálneho násilia. Niektoré z týchto žien na to reagovali hrozbou vlastnej žaloby. Štát New York zase vyšetruje Trumpovu charitatívnu nadáciu a federálne úrady sa údajne zaoberajú väzbami niektorých jeho poradcov na Rusko. A potom sú tu žaloby, ktoré Trump inicioval sám, napríklad proti slávnym šéfkuchárom, ktorí vycúvali zo svojich plánov otvoriť v Trumpovom luxusnom washingtonskom hoteli reštauráciu.

Až bude Trump v Bielom dome, môžu sa objaviť ďalšie kauzy týkajúce sa jeho podnikania, uviedol Politico. Americký Najvyšší súd už za prezidentovania Billa Clintona rozhodol, že úradujúca hlava štátu nemá imunitu, ak sa prípad týka skutkov, ktoré sa stali ešte pred príchodom do funkcie.

Trump samozrejme môže niektoré kauzy vzdať, napríklad žalobu voči spomínaným šéfkuchárom alebo ženám. „A pokiaľ ide o Trumpovu univerzitu, môže urobiť to, čo tvrdil, že neurobí: prehltnúť svoju pýchu a (poškodeným) zaplatiť,“ dodal Politico.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby