V Estónsku padol premiér Roivas aj jeho vláda

Estónsky parlament v stredu vyslovil nedôveru premiérovi, čo automaticky znamená pád vlády. Ministerský predseda Taavi Roivas odmietal odstúpiť aj po pondelkovom rozpade doterajšej vládnej koalície a po strate parlamentnej väčšiny.

09.11.2016 16:07
Taavi Roivas Foto: ,
Estónsky premiér Taavi Roivas.
debata (47)

Pre vyslovenie nedôvery hlasovalo vo 101-člennom parlamente 63 poslancov z piatich rôznych strán, 28 zákonodarcov bolo proti.

Roivas pred hlasovaním vyhlásil, že si želá debatu s tými, kto si myslí, že si vláda počína nesprávne. Povedal tiež, že chce pozrieť do očí poslancom, než vznikne kabinet, ktorý povedie krajinu doľava. Doterajšia vládna koalícia sa v pondelok večer rozpadla, keď ju opustili sociálni demokrati (SDE) a konzervatívci (IRL), ktorí zhodne požadovali odchod premiéra z reformnej strany.

Roivasov pád bol za týchto okolností prakticky istý, podľa médií by však rýchlo mohla vzniknúť nová vládna koalícia, zahŕňajúca hlavnú opozičnú silu, Estónsku stranu stredu, považovanú za proruskú. Nová vláda by však podľa expertov nemala viesť k významnejšej zmene zahraničnej politiky krajiny, ktorá je členom Európskej únie a Severoatlantickej aliancie a ktorá prijala euro. Tallinn sa má v druhej polovici budúceho roka chopiť rotujúceho predsedníctva v EÚ.

SDE a IRL od pondelkového večera rokujú o novej vláde s druhou najsilnejšou parlamentnou formáciou, Estónskou stranou stredu, ktorej 38-ročný šéf Juri Ratas je považovaný za budúceho premiéra. Jeho strana je veľmi obľúbená u ruskej menšiny, ktorá tvorí štvrtinu z 1,3 milióna obyvateľov Estónska. Niektorí estónski politici varujú pred Ratasom v premiérskom kresle ako pred nebezpečným hraním s ohňom.

Koalícia troch strán, ktorá vznikla vlani v apríli, disponovala v parlamente 59 zo 101 kresiel; 30 poslancov patrilo k reformnej strane, 15 k SDE a 14 k IRL. Nová koalícia na čele s proruskými centristami by mohla mať 56 kresiel.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Estónsko