Clintonovú prehra bolí, Trumpovi ponúkla spoluprácu

Porazená prezidentská kandidátka Hillary Clintonová v prejave pred svojimi priaznivcami oznámila, že zablahoželala svojmu súperovi Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v prezidentských voľbách a ponúkla mu spoluprácu v záujme budúcnosti Spojených štátov.

09.11.2016 18:36 , aktualizované: 19:19
Hillary Clintonová Foto: ,
Neuspešná kandidátka Hillary Clintonová počas prejavu pred svojimi priaznivcami.
debata (122)

Americká spoločnosť je podľa mnohých komentárov nebývalo rozdelená po jednej z najvyhrotenejších kampaní histórie. V emotívnom vystúpení demokratická uchádzačka o Biely dom priznala, že ju utorňajšia prehra bolí, a zároveň vyzvala svojich stúpencov, aby sa usilovali o lepšiu budúcnosť.

„Dúfam, že bude dobrým prezidentom všetkých Američanov,“ vyhlásila viditeľne pohnutá Clintonová na adresu Trumpa, ktorý po svojom volebnom úspechu sľúbil, že zjednotí rozdelenú krajinu.

„Musíme mu (Trumpovi) dať šancu, aby bol dobrým vodcom, a ponúknuť mu našu otvorenú myseľ,“ povzbudila svojich stúpencov demokratická politička, ktorá sa o svojej budúcnosti bližšie nevyjadrila.

Kandidovať na prezidentku a získať podporu takmer 60 miliónov voličov bola pre Clintonovú podľa jej slov najväčšia životná česť. Porážka ju „ešte veľmi dlho bude bolieť“. Čoskoro však nejaká žena konečne získa najvyššiu americkú funkciu, vyhlásila niekdajšia prvá dáma Spojených štátov.

Podľa ešte stále neúplných výsledkov prezidentských volieb získal Trump najmenej 289 voliteľov, zatiaľ čo Clintonová 228. Pre prezidentský mandát je pritom potrebná nadpolovičná väčšina – teda najmenej 270 – z celkového počtu 538 voliteľov, ktorí hlavu štátu budúci mesiac oficiálne zvolia. O rozdelení voliteľov sa v utorok rozhodovalo v jednotlivých amerických štátoch – v absolútnych číslach pritom pre Clintonovú hlasovalo 59,462 813 voličov, zatiaľ čo pre Trumpa 59,272 991 voličov, teda zhruba o 200 000 menej. Čísla nie sú konečné a čaká sa aj na výsledky z New Hampshire a Michiganu, ktoré však neovplyvnia Trumpovo celkové víťazstvo.

Clintonová sa o Biely dom neúspešne uchádzala už druhýkrát. V roku 2008 prehrala v straníckych primárkach s teraz dosluhujúcim prezidentom Barackom Obamom.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby