Trumpov tím začal s výberom adeptov pre kľúčové vládne posty

Novozvolený americký prezident Donald Trump začal s tímom svojich hlavných spolupracovníkov vyberať členov nového vládneho kabinetu a posudzovať stovky adeptov na obsadenie vysokých postov v kľúčových rezortoch. Mnohé z týchto funkcií si pritom vyžadujú viacnásobné bezpečnostné previerky či potvrdenie v Senáte, informovala v noci na štvrtok agentúra AP.

10.11.2016 07:10
Donal Trump, Foto: ,
Republikán Donald Trump bude v poradí 45. prezidentom USA.
debata (22)

Trumpov tím sa za týmto účelom zišiel súkromne a začal sa tak proces preberania moci od administratívy dosluhujúceho demokratického prezidenta Baracka Obamu.

V danej skupine sa okrem iných nachádzajú predseda pre odovzdanie vlády a guvernér štátu New Jersey Chris Christie, predseda republikánskeho národného výboru Reince Priebus, novozvolený viceprezident USA Mike Pence či manžel Ivanky Trumpovej Jared Kushner.

Tím kladie dôraz na rýchle obsadenie najdôležitejších postov v oblasti národnej bezpečnosti, potvrdili nemenované zdroje oboznámené s rokovaniami. Bill Hagerty, Trumpov hlavný poradca pre prezidentské menovania, však odmietol poskytnúť detaily ohľadom toho, kedy sa pristúpi k prvým personálnym zmenám.

V budúcej vláde Donalda Trumpa budú zrejme jeho najoddanejší stúpenci vrátane bývalého starostu New Yorku Rudyho Giulianiho či niekdajšieho kongresmana Newta Gingricha. Giuliani by sa podľa spravodajskej stanice NBC News mohol stať ministrom spravodlivosti a Gingrich šéfom diplomacie.

Medzi ďalšími možnými kandidátmi sa spomína generál vo výslužbe Michael Flynn (ako minister obrany či poradca pre národnú bezpečnosť), bankár a finančný šéf Trumpovho volebného tímu Steve Mnuchin (minister financií) a republikánsky finančník Lew Eisenberg (minister obchodu).

Trump sa vo štvrtok stretne v Bielom dome s úradujúcim prezidentom Barackom Obamom, ktorý ho pozval na rozhovor do Oválnej pracovne. Americká prvá dáma Michelle Obamová sa medzitým stretne s jeho manželkou Melaniou.

Demokrat Sanders je pripravený spolupracovať s Trumpom

Bývalý kandidát na post prezidenta USA za Demokratickú stranu Bernie Sanders vyhlásil, že je pripravený spolupracovať s novozvolenou hlavou štátu Donaldom Trumpom v oblasti pomoci robotníckej triede, bude však „rázne oponovať“ ostatnej politike, ktorú Trump prisľúbil.

Tento senátor za štát Vermont vo vyhlásení ďalej uviedol, že Trump sa „trafil do hnevu upadajúcej strednej triedy, ktorá je už otrávená a unavená ekonomikou establišmentu, politikou establišmentu a médiami establišmentu“. Slová 75-ročného nezávislého senátora citovala v noci nadnes agentúra AP.

Sanders tvrdí, že ak Trump „myslí vážne presadzovanie politiky zameranej na zlepšenie podmienok pracujúcich rodín, potom je spolu s ďalšími pokrokovými ľuďmi pripravený na spoluprácu.“ Ak však bude Trump „presadzovať rasistickú, sexistickú, xenofóbnu a protienvironmen­tálnu politiku, bude jeho ráznym oponentom“.

Šéf Snemovne reprezentantov Ryan prisľúbil spoluprácu

Predseda americkej Snemovne reprezentantov Paul Ryan prisľúbil úzku spoluprácu s novozvoleným prezidentom Donaldom Trumpom, s ktorým sa počas kampane dostával do sporov, pri tvorbe ambiciózneho republikánskeho legislatívneho programu od začiatku roka 2017.

Ryan na tlačovej konferencii povedal, že s Trumpom si dohadujú schôdzku, na ktorej budú hovoriť o prechode k novému Kongresu a novej vláde, ako aj o programe republikánov v Kongrese po zvyšok terajšieho funkčného obdobia, píše agentúra Reuters.

Na základe výsledkov utorkových volieb bude Republikánska strana po prvý raz od roku 2007 súčasne ovládať Biely dom, federálny Senát i Snemovňu reprezentantov. „Práve získal mandát a my teraz máme jednotnú republikánsku vládu,“ povedal Ryan o Trumpovi.

Podľa vlastných slov očakáva, že jeho šesťbodový plán „Lepšia cesta pre Ameriku“, ktorý republikáni v snemovni využívali ako volebný program, bude základom pre budúce legislatívne iniciatívy. Ryanov plán vyzýva okrem iného na zrušenie zákona o zdravotnej starostlivosti známeho ako Obamacare, reformu daňových zákonov a obmedzenie federálnej regulácie v priemysle.

Ryan len so zdráhaním akceptoval Trumpa ako nominanta republikánov a realitného magnáta odsudzoval za poburujúcu rétoriku z kampane. Jeho vyjadrenie o sudcovi mexického pôvodu napríklad označil za „učebnicovú definíciu rasizmu“. Trump v októbri zasa vyhlásil, že Ryan je „veľmi slabý a neefektívny líder“.

Vo štvrtok však Ryan novinárom povedal, že ich vzťahy sú v poriadku a s Trumpom viedol za posledných 18 hodín dva „fantastické rozhovory“. Chce sa tiež postarať o to, že keď Trump zloží prísahu, republikáni naplno rozbehnú svoj politický program.

Ryan tiež vyhlásil, že víťazstvo Trumpa je „najúžasnejším politickým výkonom“, aký kedy zažil, a že Trump porozumel náladám v krajine tak, ako nikto iný. „Postavil politiku na hlavu,“ dodal šéf Snemovne reprezentantov, ktorý sa chce v januári uchádzať o opätovné zvolenie do funkcie. Trumpa vyzdvihol aj za zaktivizovanie voličov, ktoré pomohlo republikánom udržať si väčšinu v oboch komorách Kongresu.

Sanders bol súperom Hillary Clintonovej v boji o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany; po tom, ako bývalá prvá dáma USA zvíťazila v primárkach, ju Sanders v ďalšom boji podporil. Clintonová však v hlavnom zápolení o Biely dom s Trumpom zaznamenala po intenzívnej predvolebnej kampani horkú prehru.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby