Trump nie je náš prezident, skandovali tisíce ľudí v USA

Tisíce ľudí protestovali v stredu v Spojených štátoch proti víťazstvu republikána Donalda Trumpa v utorkových prezidentských voľbách. Veľká demonštrácia sa konala v New Yorku a tiež v kalifornskom Oaklande, kde protestujúci blokovali dopravu a pálili odpad. Trumpov štáb podľa agentúry Reuters zatiaľ na žiadosť o vyjadrenie nereagoval.

10.11.2016 08:36
Trump, demonštrácia, protest, usa, Foto: ,
Tisícky ľudí po celých Spojených štátoch protestovali proti zvoleniu Trumpa.
debata (116)

V stredu večer sa tisícka demonštrantov zhromaždila na newyorskom Manhattane a skandovala: „Trump nie je náš prezident.“ V Chicagu sa zhruba 1 800 ľudí pokúšalo dostať k Trumpovmu hotelu v centre mesta, zazneli heslá „Nie Trumpovi! Nie KKK (Ku-Klux-Klan)! Nie rasistickým USA“. Chicagská polícia demonštrantom uzavrela prístupovú cestu k budove.

„Som naozaj vydesená tým, čo sa v tejto krajine deje,“ povedala 22-ročná Adriana Rizzoová agentúre Reuters, zatiaľ čo držala v ruke ceduľu s nápisom: „Užívajte si svoje práva, kým môžete.“ „Som mimoriadne znepokojená nárastom bieleho nacionalizmu,“ dodala s poukázaním na protimigrantskú rétoriku budúceho prezidenta v predvolebnej kampani.

Protesty a násilnosti sú hlásené aj zo západu USA. V kalifornskom Oaklande sa na demonštrácii zišlo asi 6 000 ľudí, ktorí blokovali dopravu. Protestujúci hádzali rôzne predmety na policajtov, pálili uprostred križovatky odpadky a rozbíjali výklady obchodov.

Ďalšie demonštrácie sa konali vo Filadelfii, Bostone, Portlande, Austine aj iných mestách. V San Franciscu už skôr protestovali študenti stredných a vysokých škôl.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby