Netanjahu si od Trumpa sľubuje zlepšenie vzťahov medzi Izraelom a USA

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zablahoželal Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v prezidentských voľbách v USA a vyjadril presvedčenie, že novozvolený prezident bude aj naďalej posilňovať jedinečné spojenectvo medzi Izraelom a Spojenými štátmi a dostane ho na vyššiu úroveň.

10.11.2016 10:01
Netanjahu, Trump Foto:
Netanjahu sa s Trumpom stretol v New Yorku počas jeho prezidentskej kampane.
debata (4)

Podľa Netanjahua je Trump „skutočným priateľom Izraela.“ „Budeme spoločne pracovať na podpore bezpečnosti, stability a mieru v tomto regióne,“ pokračoval izraelský premiér. Poznamenal tiež, že „silné spojenectvo medzi Spojenými štátmi a Izraelom je založené na spoločných hodnotách, spoločných záujmoch a spoločnom osude.“

Podľa britského denníka The Guardian Netanjahu tiež dúfa, že splní svoj sľub a uzná Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a presunie americkú ambasádu z Tel Avivu.

Izraelský minister školstva Naftali Bennett, ktorého strana je kľúčovým spojencom vo vládnej koalícii, predtým vyhlásil, že Trumpovo víťazstvo znamená, že „éra palestínskeho štátu sa končí“. Palestínčania chcú svoj štát vyhlásiť na územiach, ktoré Izrael okupoval v roku 1967.

Netanjahu v minulosti deklaroval, že je ochotný s Palestínčanmi rokovať o zmluve o hraniciach, pričom ale stiahol ponuky, ktoré na rokovaniach s Palestínčanmi predostreli jeho predchodcovia.

Namiesto toho vyvíja tlak na rozširovanie židovských osád na okupovaných územiach. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v reakcii na Trumpovo zvolenie vyjadril nádej, že počas jeho funkčného obdobia bude v oblasti dosiahnutý mier.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Benjamin Netanjahu #Donald Trump