Nemeckí Zelení chcú vlastného prezidentského kandidáta

Predsedníčka nemeckej strany Zelení Katja Kippingová kritizovala Sigmara Gabriela za to, že za prezidentského kandidáta navrhol svojho straníckeho kolegu Franka-Waltra Steinmeiera (SPD) bez konzultácie s jej stranou.

10.11.2016 13:04
Frank-Walter Steinmeier Foto:
Súčasný nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier je pre stranu Zelených ako prezidentský kandidát neprijateľný.
debata (1)

Hneď po oznámení úradujúceho nemeckého prezidenta Joachima Gaucka, že sa v roku 2017 už nebude uchádzať o úrad, vyzvali v júni 2016 Zelení sociálnych demokratov na postavenie spoločného kandidáta na nadchádzajúce prezidentské voľby.

Šéf SPD Sigmar Gabriel navrhol pred niekoľkými týždňami za prezidentského kandidáta aktuálneho ministra zahraničných vecí Nemecka Franka-Waltera Steinmeiera, k čomu majú mnohí nemeckí politici značné výhrady.

Podľa nemeckého denníka Die Zeit Kippingová doslova povedala: „Steinmeier nie je náš kandidát nielen preto, že je architektom Agendy 2010 (séria reforiem, ktoré začali v roku 2003 za vlády SPD a Zelených a neskončili úspešne), ale aj preto, že je zodpovedný za mnohé účasti vo vojne.“

Kippingová kritizovala Sigmara Gabriela za to, že oznámil podporu pre Steinmeiera bez konzultácie s jej stranou: „Signál sociálnej a demokratickej jednoty sa nemôže začať tak, že jedna strana urobí verejné vyhlásenie a všetky ostatné musia spolupracovať,“ dodala pre nemecký denník.

„V prípade, že sa SPD a Zelení nedohodnú na spoločnom kandidátovi, sme pripravení vyrukovať s vlastným, ktorý vydá jasný signál voči sociálnemu štiepeniu v našej krajine,“ zastrájala sa ďalej šéfka Zelených.

Spolupredseda Kippingovej Bernd Riexinger už označil Steinmeira za „nevoliteľného“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Nemecko #Frank-Walter Steinmeier #Katja Kippingová