Trump v Bielom dome rokoval s Obamom

Dosluhujúci demokratický prezident Barack Obama a jeho budúci republikánsky nástupca Donald Trump sa stretli v Bielom dome a obaja štátnici svoje stretnutie ocenili.

10.11.2016 18:07 , aktualizované: 20:07
Obama Trump Foto: ,
Novozvolený americký prezident Donald Trump a odchádzajúca hlava štátu Barack Obama
debata (63)

Obama novinárom po rokovaní povedal, že ak Trump ako hlava štátu uspeje, bude to znamenať úspech pre celú Ameriku. Trumpovi Obama prisľúbil všetku pomoc, aby mohol vedenie krajiny hladko prevziať. Trumpa do Bieleho domu odprevadila manželka Melania, ktorá sa súkromne stretla s Obamovou ženou Michelle.

Chválou na schôdzku v Oválnej pracovni, ktorá je ikonickým srdcom Bieleho domu aj prezidentskej moci, Trump nešetril. Stretnutie označil za poctu a novinárom povedal, že pôvodne malo byť rokovanie krátke, ale pretiahlo sa asi na 90 minút. „Je to veľmi dobrý chlapík,“ povedal víťaz volieb na adresu demokratického prezidenta. Počas kampane sa pritom obaja politici vzájomne ostro kritizovali. Trump Obamu označil za najhoršieho prezidenta, Obama Trumpa zasa označoval za nekvalifikovaného pre najvyšší úrad v krajine.

Vo štvrtok ale Trump povedal, že sa teší na mnohé ďalšie budúce stretnutia s Obamom. Naznačil tiež, že sa na Obamu obráti aj s žiadosťami o radu, ako vládnuť.

Obama povedal, že s Trumpom rokovali o zahraničných i domácich témach. Realitný magnát dodal, že mu Obama vysvetlil niektoré úskalia a že hovoril aj „o naozaj skvelých veciach, ktoré sa podarilo dosiahnuť“.

Rokovanie medzi Obamom a Trumpom sa uskutočnilo len medzi štyrmi očami. Obamov hovorca Josh Earnest na následnej tlačovej konferencii povedal, že sa hovorilo o personálnom zabezpečení administratívy a tiež o témach súvisiacich s Obamovou cestou do Európy a Peru, kam zamieri v nadchádzajúcom týždni. Obama sa podľa Earnesta utvrdil v tom, že Trump má záujem na hladkom odovzdaní moci. Biely dom tiež nevylúčil budúce konzultácie, ktoré spomenul Trump.

Obama ešte pred spoločným stretnutím s Trumpom povedal, že to nebude ľahké, ale že mu poskytne rovnako vysokú úroveň profesionálnej zdvorilosti, akej sa mu dostalo od republikánskeho prezidenta Georgea Busha mladšieho pred ôsmimi rokmi, keď od neho preberal moc.

Z Bieleho domu Trump zamieril na Kapitol k separátnym rokovaniam s predsedom Snemovne reprezentantov Paulom Ryanom a šéfom republikánskej väčšiny v Senáte Mitchom McConnellom.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Donald Trump #americké prezidentské voľby