Prezident Zeman sa ospravedlnil americkému veľvyslancovi Schapirovi

Český prezident Miloš Zeman sa ospravedlnil americkému veľvyslancovi v Prahe Andrewovi Schapirovi za slová o jeho údajnej neúčasti na oslavách českého štátneho sviatku vzniku republiky 28. októbra.

11.11.2016 12:24
debata (52)

Zeman slová, za ktoré sa v piatok ospravedlnil, predniesol v rámci prejavu pri príležitosti zvolenia Donalda Trumpa za amerického prezidenta. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

„Prezident republiky Miloš Zeman vo svojom vystúpení 9. novembra 2016 pri príležitosti amerických prezidentských volieb spomenul aj neúčasť amerického veľvyslanca na oslavách štátneho sviatku 28. októbra 2016. Túto informáciu prezident republiky dostal od protokolu prezidentskej kancelárie,“ uviedol Pražský hrad v tlačovom vyhlásení.

„Pokiaľ by táto informácia nebola správna, prezident republiky sa samozrejme pánovi veľvyslancovi ospravedlňuje,“ píše sa ďalej vo vyhlásení.

Neúčasť veľvyslanca na týchto oslavách poprela americká ambasáda, účasť diplomata Schapira potvrdil aj nemecký veľvyslanec.

Zeman v príhovore po ohlásení víťazstva republikána Trumpa povedal: „Verím, že vzťahy so Spojenými štátmi sa touto voľbou ďalej zlepšia a nebudú zaťažené niektorými nedorozumeniami, ako je napríklad nie celkom profesionálny postoj súčasného amerického veľvyslanca pána Schapira, ktorý prezidentovi republiky dáva nevyžiadané rady, kam má či skôr kam nemá cestovať, a ktorý sa ako takmer jediný z veľvyslancov ani nezúčastnil na oslavách štátneho sviatku 28. októbra na Pražskom hrade.“

Hovorca Hradu Jiří Ovčáček pôvodné Zemanove vyjadrenie bagatelizoval slovami, že veľvyslanec bol na oslave „neviditeľný“.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #americký veľvyslanec