Francúzsky súd zbavil viny muža, ktorý pomohol zomrieť chorej manželke

Francúzska justícia opäť neposlala do väzenia muža, ktorý umožnil svojej vážne chorej manželke vziať si smrteľnú dávku liekov. Jean Mercier, ktorý pred piatimi rokmi pomohol zomrieť svojej žene Josanne, bol už pri prvom procese odsúdený len k ročnému podmienenému väzenia a vo štvrtok v Lyone ho odvolací súd úplne zbavil viny.

11.11.2016 12:58
debata

Teraz už 88-ročný Francúz v novembri 2011 údajne na želanie manželky, ktorá roky trpela depresiou a bolesťami spôsobenými artrózou, priniesol k jej lôžku všetky lieky a morfium predpísané lekármi.

Žena dávku zhltla a krátko na to zomrela. Mercier všetko povedal privolanému lekárovi s tým, že žena „chcela skoncovať so životom za každú cenu“.

„Nemal som čo skrývať. Viem, že odišla v pokoji,“ povedal vtedy novinárom Mercier. Išlo podľa neho o prejav ľudskosti, ku ktorému potreboval veľa odvahy. Stále je presvedčený, že konal správne. Tiež verí, že asistovaná samovražda bude vo Francúzsku v dohľadnej dobe legálna.

Merciera od začiatku podporovalo francúzske Združenie pre právo na dôstojnú smrť (ADMD). „Jean Mercier je oslobodený. ​​Justícia uznala jeho láskyplné gesto. Teraz sa musí zmeniť zákon týkajúci sa konca (ľudského) života,“ povedal predseda združenia Jean-Luc Romero-Michel k rozsudku lyonského súdu.

Aj v októbri súd v meste Colmar neposlal do väzenia Francúza, ktorý bol uznaný vinným, že podal svojej ťažko chorej manželke smrteľnú dávku liekov. Odsúdil ho len na dvojročný podmienečný trest väzenia, pritom bol obžalovaný z úkladnej vraždy a hrozilo mu až doživotie. „Súd vzal do úvahy ľudský rozmer tejto kauzy,“ uviedol advokát obvineného.

Vo Francúzsku začal v auguste platiť zákon, ktorý dáva nevyliečiteľne chorým právo, aby ich lekári prestali liečiť a až do smrti ich udržiavali v bezvedomí. Zákon v čase prerokúvania jeho návrhu v parlamente vyvolal ostrú polemiku medzi tými, ktorí v tom vidia skrytú a pre nich neprípustnú eutanáziu, a na druhej strane tými, pre ktorých zákon nejde smerom k eutanázii dostatočne ďaleko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #eutanázia