Orbán: S Trumpom bude svet lepší

Stavil na správneho koňa a teraz čaká odmenu. Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý sa za Donalda Trumpa postavil už štvrť roka pred americkými prezidentskými voľbami, keď ešte svet považoval newyorského miliardára za beznádejného outsidera, si od jeho víťazstva sľubuje totálny obrat v politických vzťahoch Washingtonu a Budapešti.

13.11.2016 13:00
debata (64)

„Hospodárske a bezpečnostné vzťahy so Spojenými štátmi máme stále silné, politická spolupráca s demokratickou washingtonskou administráciou však stroskotala. Tá totiž žila v umelom liberálnom svete, uvažovala ideologicky, chcela vyvážať do sveta demokraciu podľa vlastného ponímania demokracie a podporovala prisťahovalecké procesy,“ vyhlásil v piatok Orbán v rozhovore pre Rádio Kossuth.

Na otázku, či po víťazstve republikánskeho kandidáta očakáva zmenu, premiér bez váhania odvetil: „O 180 stupňov. S novým americkým prezidentom bude svet lepším miestom. Na to máme veľkú šancu.“

Z úradujúcich zahraničných štátnikov bol Orbán prvý, kto vopred otvorene podporil Trumpa. Už uprostred leta zdôraznil, že názory republikánskeho kandidáta, ktorý sľúbil postaviť na mexickej hranici múr, sú v otázke kontroly migrácie na rozdiel od jeho demokratickej rivalky Hillary Clintonovej v súlade s národnými záujmami Maďarska.

„Zahraničné plány demokratov sú zlé pre Európu a smrteľné pre Maďarsko, kým tie Trumpove znamenajú pre Európu dobro a pre Maďarsko život,“ citovala v júli agentúra MTI premiéra, ktorý dal postaviť plot proti migrantom na južnej hranici Maďarska.

Víťazstvo Trumpa teraz Orbán privítal ako triumfálny návrat k skutočnej demokracii, kde namiesto želaní elít rozhoduje vôľa ľudu. „Brexit bol zaklopaním na týchto dverách, ale teraz sme už prekročili aj prah a realita zvíťazila,“ povedal pre Rádio Kossuth.

Predvolebnou podporou Trumpa podľa známeho pravicového komentátora Andrása Stumpfa premiér až tak veľmi neriskoval. „Vyzeralo to ako hazard, ale politicky to bol geniálny ťah,“ povedal pre televíziu ATV.

„V tom čase ešte všetko nasvedčovalo hladkému víťazstvu Clintonovej, po ktorom by si Orbán mohol byť istý mrazivými vzťahmi s jej administratívou. Lenže vzťahy so súčasnou americkou garnitúrou už aj tak boli na bode mrazu, takže vyslovením svojich preferencií vlastne nemal čo stratiť,“ dodal.

Clintonová ešte ako šéfka diplomacie Orbána viackrát ostro kritizovala za obmedzovanie slobody tlače, nezávislosti súdnictva i za bujnejúcu korupciu. Jej manžel, exprezident Bill Clinton, dokonca pred pol rokom Budapešť obvinil, že namiesto demokracie buduje „vodcovstvo Putinovho štýlu“.

To, že Orbán pred voľbami podporil Clintonovej rivala, nebol prvý prípad, keď porušil diplomatické zvyklosti a zasiahol do vnútropolitického boja v cudzej krajine. Doteraz mu však tipy nevychádzali.

Pamätné „bozky smrti“, ako ich ironicky označovali maďarské médiá, rozdal talianskemu premiérovi Silviovi Berlusconimu i gruzínskemu prezidentovi Michailovi Saakašvilimu. Obaja krátko nato, čo ich Orbán ubezpečil o podpore, utrpeli porážky.

Neutrálne sa Orbán netváril ani pri predchádzajúcich dvoch amerických voľbách, keď podporil neúspešných republikánskych rivalov demokrata Baracka Obamu – Johna McCaina a Mitta Romneyho. Odmeny sa však nedočkal.

Senátor McCain Orbána opakovane kritizoval za nedemokratické kroky i proruskú politiku. Predvlani, pri senátnom vypočúvaní súčasnej veľvyslankyne, v diplomacii neskúsenej televíznej producentky Colleen Belltovej, si republikánsky veterán dovolil poznámku, ktorá sa maďarskej vlády hrubo dotkla.

„Nie som proti politickým nomináciám, lebo viem, ako sa táto hra hrá,“ povedal McCain a pokračoval: "Stav je však takýto: jeden štát sa dostal na hranicu toho, že odovzdá svoju suverenitu neofašistickému diktátorovi, ktorý lezie do postele s Vladimirom Putinom, a my tam pošleme za veľvyslankyňu producentku (telenovely) Bohatí a pekní.”

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Donald Trump