Afganistan: Útok na základňu Bagrám si vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych

Najmenej štyri osoby zahynuli a 14 ďalších utrpelo zranenia pri výbuchu, ku ktorému došlo v sobotu ráno miestneho času na leteckej základni Bagrám v Afganistane. Informovala o tom agentúra DPA.

12.11.2016 09:01
debata (8)

Bagrám je najväčšou základňou americkej armády na území Afganistanu. Nachádza sa v provincii Parván severne od hlavného mesta Kábul. Výbuch potvrdili zdroje z prostredia NATO. Na mieste zasahovali bezpečnostné a zdravotnícke zložky, uviedli vojenské zdroje bez ďalších detailov.

Príslušné úrady nezverejnili ani identitu, ani národnosť obetí. K zodpovednosti za „samovražedný útok“ sa medzitým prihlásili fundamentalisti z hnutia Taliban, ktorí v minulosti na Bagrám viackrát zaútočili raketami.

Vo štvrtok si najmenej štyroch mŕtvych a 120 zranených vyžiadal útok samovražedného atentátnika, ktorý autom naloženým výbušninami narazil do vonkajšieho múru nemeckého konzulátu v meste Mazáre Šaríf na severe Afganistanu.

Momentálne je v Afganistane rozmiestnených takmer 10 000 amerických vojakov, ktorí pomáhajú miestnym bezpečnostným silám. Americké jednotky vstúpili na územie Afganistanu v roku 2001, aby zosadili režim Talibanu a bojovali s teroristami siete al-Káida, ktorí túto krajinu využívali ako svoje útočisko.

Podľa pôvodných plánov sa americké jednotky mali z Afganistanu stiahnuť v roku 2014, ale afganské vedenie žiadalo ponechať v krajine časť amerického kontingentu ako pomoc tamojším bezpečnostným zložkám.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #bombový útok