Francúzsky premiér pripúšťa predĺženie výnimočného stavu

Francúzsky premiér Manuel Valls vyhlásil, že výnimočný stav vo Francúzsku bude v januári budúceho roku "nepochybne predĺžený" o niekoľko ďalších mesiacov. Uviedol to v nedeľu odvysielanom rozhovore pre britskú spoločnosť BBC.

13.11.2016 08:56
debata (7)

Podľa Vallsa by teraz bolo ťažké ukončiť platnosť výnimočného stavu, aj vzhľadom na rozbiehajúcu sa kampaň pred prezidentskými voľbami. „Treba chrániť našu demokraciu,“ zdôraznil.

Poukázal i na to, že výnimočný stav umožňuje bezpečnostným zložkám predvolávať podozrivých, či vykonávať úradné kontroly, ktoré sú účinné, preto „ešte niekoľko mesiacov budeme žiť vo výnimočnom stave“.

Výnimočný stav vo Francúzsku platí od série teroristických útokov, ku ktorým došlo pred rokom v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis a ktoré si vyžiadali 130 obetí na životoch. V júli tohto roku bol predĺžený o ďalších šesť mesiacov.

Pokiaľ ide o ohrozenie Francúzska terorizmom, Valls uviedol, že v tejto veci je veľmi opatrený, ale domnieva sa, že riziko, že by vo Francúzsku došlo k útokom zorganizovaným komandom, má skôr tendenciu zmenšovať sa. „Naopak, môžeme čeliť útokom, aký sa odohral v Nice,“ kde zradikalizovaný islamista svojím kamiónom naschvál narazil do davu a usmrtil pri tom 86 ľudí.

Dodal, že páchateľmi takýchto útokov sú jednotlivci, ktorí prechádzajú k akcii vďaka internetu, cez sociálne siete a Islamský štát, a to bez nutnosti „prejsť Irakom či Sýriou“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #výnimočný stav #Manuel Valls