Protesty proti Trumpovi pokračujú, demonštranti sa obávajú o ľudské práva

Desaťtisíce demonštrantov sa v nedeľu opäť zišli v mestách po celých Spojených štátoch, aby protestovali proti zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta USA, lebo podľa ich názoru ohrozí v krajine občianske a ľudské práva.

13.11.2016 09:08
trump, protest, demonštrácia, protest proti... Foto: ,
Pochody s mottom "Nie môj prezident" sa budú konať aj v najbližších dňoch.
debata (95)

Akcie sa konajú deň po tom, ako počas demonštrácie v Portlande v štáte Oregon došlo k postreleniu jedného z účastníkov protestov. Páchateľa sa zatiaľ nepodarilo vypátrať.

Organizátori protitrumpovských protestov upozornili, že násilie a vandalizmus nebudú tolerovať. Demonštrácie sa dnes majú konať v New Yorku, Los Angeles i Chicagu. Niekoľko tisíc ľudí sa zišlo aj pred mrakodrapom Trump Tower, kde sídlia Trumpove firmy a kde aj tento realitný magnát býva.

V dave bol aj Trumpov veľký kritik, režisér Michael Moore, ktorý sa s republikánskym kandidátom chcel stretnúť. Dostal sa však len po štvrté poschodie mrakodrapu, ďalej mu agenti tajnej služby a ochranka nedovolili ísť. Na recepcii nechal preto Trumpovi odkaz, že by s ním chcel hovoriť.

Moore opäť kritizoval americký volebný systém, keď kandidátka demokratov Hillary Clinton bola vo voľbách porazená, pričom však v skutočnosti mala viac hlasov ako Donald Trump.

Podobná situácia už nastala pri zvolení Georgea W. Busha, ktorý porazil Ala Gora podľa štátov, ale v skutočnosti mal Gore mal o vyše polmilióna hlasov viac. Vtedy sa začali viesť prvé polemiky za zmenu volebného systému.

Pochody s mottom „Nie môj prezident“ sa budú konať aj v najbližších dňoch. Americké médiá predpokladajú, že najväčšou by mohla byť demonštrácia 20. januára 2017 vo Washingtone, kde sa Trump slávnostne ujme úradu.

Pozvánka na masovú demonštráciu už koluje na sociálnych sieťach. Reince Priebus, ktorý je de facto predsedom Republikánskej strany, v piatok vyhlásil, že demonštranti musia akceptovať výsledky volieb.

Trump protesty v uliciach amerických miest spočiatku odsudzoval tvrdiac, že ich podnecujú médiá, ale v piatok svoju rétoriku podstatne zmenil, keď vyzdvihol „obrovské vlastenectvo“ demonštrantov.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Donald Trump #americké prezidentské voľby