Farage navštívil Trumpa v jeho newyorskom sídle Trump Tower

Líder eurokritickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage v nedeľu v rámci pobytu v USA navštívil zvoleného amerického prezidenta Donald Trumpa v jeho sídle v New Yorku. Manažérka Trumpovej predvolebnej kampane Kellyanne Conwayová potvrdila, že Farage navštívil Trumpa uňho doma, v Trump Tower.

13.11.2016 09:45
Nigel Farage Foto: ,
Nigel Farage.
debata (11)

„Myslím, že mali radosť zo stretnutia. Mali možnosť pohovoriť si o slobode a víťazstve a o tom, čo to znamená pre svet,“ spresnila. Podľa nej to bolo veľmi produktívne stretnutie.

Deň po Trumpovom víťazstve vo voľbách sa Farage pre britský rozhlas vyjadril, že je „nesmierne šťastný“. Súčasne vyzval amerického realitného magnáta, aby zvrátil politiku svojho predchodcu v úrade, Baracka Obamu, a urobil z Británie prioritu svojej politiky.

Farage sa pre spravodajskú spoločnosť BBC vyjadril, že by súčasnej vláde rád pomohol „vybudovať most“ k Trumpovi. Jeden zo zdrojov v UKIP naznačil, že Farage by mohol byť byť novým britským veľvyslancom v USA.

Farage podporil Trumpa aj počas predvolebnej kampane a vystúpil s prejavom na jednom z početných mítingov newyorského realitného magnáta. Prezidentské voľby v USA prirovnal Farage k referendu o členstve Británie v EÚ, v ktorom sa väčšina voličov v júni vyslovila za vystúpenie z únie; rozhodujúca otázka podľa neho totiž znie: „Chcete zmenu alebo chcete, aby všetko ostalo, ako to je?“

Farage krátko po referende o členstve v EÚ oznámil odstúpenie z postu predsedu UKIP. Začiatkom októbra sa dočasne vrátil na čelo strany, pretože jeho nástupkyňa Diane Jamesová funkciu zložila len po 18 dňoch.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nigel Farage #Donald Trump #Trump Tower