Trump si za vedúceho kancelárie Bieleho domu zvolil R. Priebusa

Novozvolený prezident USA Donald Trump si za vedúceho kancelárie Bieleho domu zvolil doterajšieho predsedu Republikánskej strany Reincea Priebusa. Ten sa tak stane druhým najdôležitejším mužom v Bielom dome, keď Trump 20. januára prevezme prezidentskú funkciu.

14.11.2016 07:45
USA, Reince Priebus Foto:
Doterajší predseda Republikánskej strany Reince Priebus bude vedúcim kancelárie Bieleho domu.
debata (2)

Šéf kancelárie je najvyššie postaveným zamestnancom Bieleho domu a zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe politiky, keď rozhoduje okrem iného o tom, kto dostane prístup k prezidentovi, píše agentúra DPA.

Trumpov tím v nedeľňajšom oznámení o prvých personálnych rozhodnutiach budúceho prezidenta súčasne uviedol, že jeho poradcom a hlavným stratégom bude konzervatívny mediálny manažér Stephen Bannon.

Obaja títo muži zastupujú opačné tábory v Republikánskej strane, analyzuje agentúra AP. Priebus ako predstaviteľ tradičných republikánskych kruhov má blízke vzťahy s lídrami strany v Kongrese, najmä predsedom Snemovne reprezentantov Paulom Ryanom. Bannon bol riaditeľom radikálnej konzervatívnej webovej stránky Breitbart News, ktorá ostro kritizovala vedenie strany vrátane Ryana.

Pod vedením Bannona stránka Brietbart presadzovala nacionalistickú agendu zameranú proti establišmentu a stala sa jedným z popredných médií hnutia známeho ako alt-right (alternatívna pravica), ktoré odmieta konvenčný konzervativizmus a je často spájané s ideológiami nadradenosti belochov a obhajobou „západných hodnôt“, píše AP.

Priebus a Bannon budú podľa oznámenia Trumpovho tímu spolu s novozvoleným viceprezidentom Mikeom Penceom viesť tvorbu a organizáciu budúcej vlády.

„Som nadšený, že môj veľmi úspešný tím bude so mnou pokračovať pri vedení našej krajiny,“ uviedol Trump. Priebusa a Bannona označil za „vysoko kvalifikovaných lídrov, ktorí spolu dobre pracovali na našej kampani a doviedli nás k historickému víťazstvu“.

Priebus uviedol, že vymenovanie je preňho poctou a „príležitosťou slúžiť prezidentovi a tejto krajine, keď sa budeme usilovať vytvoriť ekonomiku, ktorá funguje pre každého, zabezpečiť naše hranice… a zničiť radikálny islamský terorizmus“. Trump podľa neho bude „skvelým prezidentom pre všetkých Američanov“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump