Novým moldavským prezidentom bude Igor Dodon

Proruský kandidát Igor Dodon s najväčšou pravdepodobnosťou zvíťazil v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb v Moldavsku. Po sčítaní 95 percent hlasov viedol s podporou vyše 55 percent, vyplýva z údajov volebnej komisie.

14.11.2016 08:26
Igor Dodon, Moldavsko Foto:
Novým prezidentom Moldavska bude proruský kandidát Igor Dodon.
debata (20)

Jeho súperka, prozápadná politička Maia Sanduová zaostávala so ziskom približne 44 percent hlasov. Účasť na druhom kole dosiahla 53 percent, čo je o štyri percentá viac než pri predošlom hlasovaní, informuje s odvolaním sa na miestne médiá agentúra DPA.

Dodon (41) deklaroval svoje víťazstvo ešte pred sčítaním všetkých hlasov. Jeho protikandidátka Sanduová prehrala, povedal a vyjadril nádej, že sklamanie časti obyvateľov sa nepremení na protesty. „Moldavsko potrebuje stabilitu,“ uviedol Dodon.

Sanduová (44), ekonómka a bývalá ministerka školstva, obvinila volebné úrady z nezrovnalostí. Mnohé volebné miestnosti boli podľa nej uzavreté skôr než bolo plánované.

Predvolebná kampaň v bývalej sovietskej republike sa niesla v duchu súboja medzi podporovateľmi užších vzťahov Kišiňova s Moskvou a tými, ktorí si želajú integráciu Moldavska s EÚ. Moldavsko patrí k najchudobnejším európskym štátom a prekonalo už celú sériu korupčných škandálov na najvyšších

Terajšie prezidentské voľby boli vôbec prvou priamou voľbou hlavy štátu v Moldavsku za posledných 20 rokov. Od roku 1996 moldavských prezidentov volil parlament. V ich kompetencii je vymenúvanie sudcov a určovanie zahraničnej politiky krajiny, ostatné dôležité rozhodnutia však potrebujú súhlas parlamentu.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldavsko #Igor Dodon