Steinmeiera ako nemeckého prezidentského kandidáta podporila aj CDU

Kandidatúru sociálneho demokrata a ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera na nemeckého prezidenta podporí aj Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej. Tým pádom by Steinmeier mal vo februárovom hlasovaní bez problémov uspieť a stať sa nástupcom Joachima Gaucka vo funkcii hlavy štátu.

14.11.2016 10:07
prezident Nemecka, Joachim Gauck, Frank-Walter... Foto:
Vľavo súčasný nemecký prezident Joachim Gauck a napravo jeho potenciálny nástupca Frank-Walter Steinmeier.
debata (2)

Nemecká koalícia o kandidátovi na prezidenta rokovala niekoľko mesiacov bez toho, aby došla k zhode. Sociálni demokrati v posledných týždňoch rázne presadzovali Steinmeiera, ktorý je najpopulárnejším politikom spolkovej republiky.

Koaličné strany CDU a CSU zvažovali, či postavia vlastného kandidáta. Merkelová a jej CDU sa po rannej debate špičiek strany nakoniec podľa nemeckých médií priklonili k podpore Steinmeiera, než aby riskovali prípadnú porážku vlastného kandidáta. U CSU môže byť podpora súčasného šéfa nemeckej diplomacie slabšia, ale predseda strany Horst Seehofer novinárom povedal, že CDU a CSU ťahajú v tejto otázke za jeden povraz.

Debaty o prezidentských kandidátoch sú v Nemecku veľmi sledované aj preto, že môžu veľa napovedať o vládnej koalícii na spolkovej úrovni. Pondelňajší krok by sa touto optikou dal interpretovať ako súhlas s pokračovaním veľkej koalície sociálnych a kresťanských demokratov aj po parlamentných voľbách na jeseň budúceho roka.

V Nemecku prezidenta volí Spolkové zhromaždenie, v ktorom vo februári budúceho roka zasadne 630 poslancov a rovnaký počet zástupcov spolkových krajín. Žiadna zo strán nebude v zbore 1260 voliteľov disponovať väčšinou. Kresťanskí demokrati budú mať 542 až 543 zástupcov, sociálni demokrati 386 až 388, Zelení 145 až 146, Ľavica 94, Alternatíva pre Nemecko (AFD) 35 a slobodní demokrati 33. Zvyšní volitelia pripadajú na menšie strany.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Nemecko #Frank-Walter Steinmeier