Rusko rokuje s Iránom o obrovskej zbrojnej dohode

Rusko a Irán debatujú o zbrojnom obchode v hodnote desiatich miliárd dolárov, ktorý predpokladá dodávky tankov T-90, delostreleckých systémov, lietadiel a helikoptér do Teheránu. V pondelok to podľa agentúry RIA vyhlásil predseda branného výboru hornej komory ruského parlamentu Viktor Ozerov.

14.11.2016 10:54
Rusko, Irán Foto:
Hovorca iránského parlamentu Ali Larijani (vpravo) na tlačovej konferencii s hovorkyňou Radou federácie Valentinou Matviyenkovou po stretnutí v Teheráne.
debata (129)

O možnej zbrojnej dohode v Iráne teraz jedná ruská parlamentná delegácia, ktorá v krajine v pondelok končí dvojdňovú návštevu. Na programe cesty sú tiež debaty o užšej hospodárskej a regionálnej spolupráci.

Moskvu a Teherán spájajú úzke väzby, obe krajiny tiež podporujú sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Tento rok v apríli Rusko začalo s dodávkou protilietadlového systému S-300. Zmluva bola síce podpísaná pred deviatimi rokmi, realizácia kontraktu bola ale pozastavená po tom, čo Bezpečnostná rada OSN v roku 2010 prijala rezolúciu, ktorá predpokladala zavedenie ďalších sankcií voči Iránu.

Vlani sa však Teherán s piatimi veľmocami s právom veta v Bezpečnostnej rade OSN (USA, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko) a Nemeckom dohodol na obmedzení svojho jadrového programu, čím si zaistil zrušenie sankcií.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zbrane #Irán