V Kolumbii podpísali pozmenenú mierovú dohodu

Kolumbijská vláda a povstalci z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) podpísali cez víkend novú, pozmenenú mierovú zmluvu vypracovanú namiesto tej, ktorú občania Kolumbie prekvapujúco odmietli v referende. Informovala o tom agentúra AP.

14.11.2016 11:12
kuba, mier, Juan Manuel Santos, Raul Castro,... Foto:
Na archívnej snímke kolumbijský prezident Juan Manuel Santos (vľavo), kubánsky prezident Raul Castro (v strede) a veliteľ FARC Timoleon Jimenez (vpravo) počas slávnostného podpisovania prvej dohody o prímerí. V októbri Kolumbijčania v referende jej znenie však tesne odmietli.
debata (1)

Šéf tímu vládnych vyjednávačov Humberto de la Calle uviedol, že spolu so šéfom vyjednávačov z radov povstalcov Lucianom Marinom, alias Ivánom Márquezom, podpísali na Kube mierovú zmluvu, ktorá je výsledkom 15 dní veľmi intenzívnych rokovaní.

Podpísanie mierovej zmluvy znamená koniec vyše 50 rokov trvajúceho ozbrojeného konfliktu s viac ako 220 000 obeťami na životoch.

„Dosiahli sme novú konečnú dohodu o ukončení ozbrojeného konfliktu, ktorá zahŕňa zmeny, spresnenia a návrhy od rôznych vrstiev obyvateľstva,“ povedal po rokovaní Iván Mora, zástupca Kuby ako garanta mierového procesu v Kolumbii.

Začiatkom októbra Kolumbijčania v referende tesne odmietli „prvú“ mierovú dohodu vlády s povstalcami z radikálne ľavicového hnutia Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC). Za dohodu sa vyslovilo 49,8 percenta voličov a proti 50,2 percenta, uviedla agentúra Reuters.

Tento výsledok bol veľkým prekvapením, predvolebné prieskumy totiž ukazovali, že dohoda bude schválená takmer dvomi tretinami voličov. Prezident Juan Manuel Santos i vedenie FARC následne oznámili, že výsledky referenda mier nezvrátia.

Zatiaľ nie je jasné, či aj modifikovaná zmluva bude predostretá voličom na schválenie v referende. K uzavretiu dohody kolumbijskej vláde a ľudu prostredníctvom svojho vyhlásenia zagratuloval aj americký minister zahraničných vecí John Kerry.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kolumbia #FARC