OSN: Rok 2016 bude najteplejším v histórii

Rok 2016 bude veľmi pravdepodobne najteplejším od doby, čo existujú záznamy. Oznámila to v pondelok Svetová meteorologická organizácia (WMO), ktorá je agentúrou OSN. Predbežné údaje zozbierané za prvých deväť mesiacov tohto roka ukazujú, že priemerná globálna teplota je tento rok 1,2 stupňa nad úrovňou pred priemyselnou revolúciou.

14.11.2016 14:05
debata (8)

Teploty zostanú podľa WMO vysoké aj v závere tohto roka, a rok 2016 tak prekoná rok vlaňajší, ktorý bol tiež rekordný. Vplyv na zvyšovanie teplôt má nebezpečný klimatický jav zvaný El Niňo, najvýznamnejším faktorom sú ale stále emisie skleníkových plynov.

Vyhlásenie o stave klímy bolo tento rok zverejnené skôr preto, aby sa s ním mohli oboznámiť aj vyjednávači na terajšej klimatickej konferencii OSN, ktorá sa koná do 18. novembra v Marakéši. Jej cieľom je spresniť pravidlá a nájsť spôsoby napĺňania parížskej klimatickej dohody.

„Ďalší rok, ďalší rekord. Vysoké teploty, ktoré sme zaznamenali v roku 2015 budú v roku 2016 pravdepodobne prekonané,“ uviedol šéf WMO Petteri Taalas. „V častiach arktického Ruska boli teploty šesť až sedem stupňov nad dlhodobým priemerom. Mnoho ďalších arktických a subarktických regiónov v Rusku, na Aljaške a na severozápade Kanady hlásia najmenej tri stupne nad priemerom,“ dodal.

Podľa textu Parížskej dohody má byť otepľovanie udržané pod dvoma stupňami Celzia, najlepšie do 1,5 stupňa v porovnaní s predindustri­alizačnou dobou. Signatári dohody sa ďalej zaviazali, že za týmto účelom budú pokračovať vo výraznom obmedzení emisií vo svojich krajinách, predovšetkým oxidu uhličitého. Parížsky dokument nahradí v roku 2020 doterajší Kjótsky protokol z roku 1997.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #globálne otepľovanie #WMO