Assangea vypočúvali pre obvinenia zo znásilnenia

Švédski vyšetrovatelia vypočúvali na ekvádorskej ambasáde v Londýne pre obvinenia zo znásilnenia zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea. Ten akékoľvek obvinenia odmieta s tým, že je to len zámienka, aby ho dostali do Švédska a následne vydali Spojeným štátom.

14.11.2016 14:53 , aktualizované: 18:30
Julian Assange, Ingrid Isgrenová Foto:
Hlavnou švédskou prokurátorkou v prípade Juliana Assangea je Ingrid Isgrenová.
debata (25)

Američania ho stíhajú pre zverejnenie tajných dokumentov práve na serveri Wikileaks. Assange sa na ekvádorské veľvyslanectvo uchýlil pred štyrmi rokmi v obavách, že by ho Británia mohla na základe švédskej žiadosti zadržať a odovzdať Štokholmu.

Na ambasádu prišla dopoludnia najvyššia švédska prokurátorka Ingrid Isgrenová spolu so zástupcom švédskej polície. Prostredníkom pri výsluchu bol ekvádorský štátny zástupca, uviedla agentúra Reuters. Prepis rozhovoru vypracuje Ekvádor, ktorý ho následne odovzdá švédskym úradom.

Assange obvinenia odmieta

Podľa agentúry AP bude výsluch trvať niekoľko dní. Švédsko sa počas neho chystá Assangea požiadať o dobrovoľné poskytnutie vzorky DNA. Isgrenová a jej kolega od polície večer budovu veľvyslanectva opustili bez toho, aby čakajúcim novinárom čokoľvek povedali.

Komplikovaný postup kritizoval Assangeov švédsky právnik Per Samuelsson. „Dúfame, že výsluch bude najvyššej možnej kvality a že Assange bude môcť podať vysvetlenie, ktoré prinúti prokuratúru uzavrieť prípad. Pokiaľ bude kvalita biedna, budeme žiadať nový výsluch,“ povedal advokát pred začiatkom výsluchu, na ktorom sa však on sám nezúčastnil.

Assangea vo Švédsku stíhajú pre podozrenie zo znásilnenia, ktorého sa podľa obžaloby dopustil v roku 2010. Austrálčan obvinenie odmieta a tvrdí, že je účelové. V skutočnosti je podľa neho v pozadí snaha vydať ho justícii Spojených štátov, ktorých tajné vládne materiály server Wikileaks zverejnil.

Projekt WikiLeaks vznikol v roku 2006. V roku 2010 sprístupnil tajné americké dokumenty o vojne v Iraku aj v Afganistane. Doteraz server zverejnil štvrť milióna tajných dokumentov, ktoré mapujú fungovanie americkej diplomacie. Tento rok v októbri portál odhalil súkromné ​​e-maily vedúcich činiteľov Demokratickej strany USA. Ukradnutá pošta okrem iného obsahovala časti staršieho prejavu neúspešnej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej k bankárom, v ktorom sa niekdajšia prvá dáma postavila za finančníkov z Wall Street.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #obvinenie zo znásilnenia #Julian Assange