Ruské lietadlo havarovalo pri pristávaní na lietadlovej lodi

Ruské stíhacie lietadlo MiG 29 sa zrútilo do Stredozemného mora pri pokuse o pristátie na palube lietadlovej lode Admirál Kuznecov. Oznámila to agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Pilot sa úspešne katapultoval a bez zranení ho dopravili na loď.

14.11.2016 18:41
debata (396)

Lietadlo bolo na cvičnej misii a haváriu spôsobila technická porucha, uviedlo ministerstvo bez ďalších podrobností. Stroj sa zrútil niekoľko kilometrov pred ruským plavidlom, ktoré je jedinou lietadlovou loďou v arzenáli ruského námorníctva. „Pilotovo zdravie nič neohrozuje, je pripravený na plnenie ďalších úloh,“ citoval TASS armádne komuniké. Program letových operácií prerušený nebol.

Admirál Kuznecov operuje vo východnom Stredomorí od začiatku novembra spolu so sprievodnými plavidlami Peter Veľký, Severomorsk a Viceadmirál Kulakov. Ruská agentúra Interfax minulý týždeň oznámila, že už niekoľko dní nad Sýriou prelietavajú stroje z lietadlovej lode Admirál Kuznecov, ktoré údajne mapujú územie a pripravujú útoky.

Podľa západných expertov ruská lietadlová loď, spustená na vodu v roku 1985, nezodpovedá súdobým technickým riešeniam a pre bojové operácie je nevyhovujúca. Ide o jedinú loď tejto triedy, pretože sesterskú loď Varjag nikdy dostavali a predali ju Číne.

396 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #lietadlová loď #stíhačka