Assangea vypočúvala švédska prokurátorka

Prípad Juliana Assangea, zakladateľa serveru WikiLeaks, sa dostáva do novej fázy. Po štyroch rokoch v dobrovoľnom exile na ekvádorskej ambasáde v Londýne ho tam v pondelok vypočúvala švédska prokurátorka.

15.11.2016 10:00
Julian Assange Foto:
Julian Assange na balkóne ekvádorskej ambasády vo februári tohto roka.
debata

Assange čelí podozreniu zo znásilnenia, čo on odmieta. Obvinenie je podľa neho účelové a politicky motivované, aby mohol byť vydaný do Spojených štátov.

V roku 2010 server WikiLeaks sprístupnil tajné americké dokumenty o vojne v Iraku a v Afganistane a neskôr i komunikáciu amerických diplomatických misií. Obvinenie zo znásilnenia sa týka Assangeovej návštevy v Štokholme v auguste 2010. Assange vypočúvanie vo Švédsku odmietol z obavy, že by bol vydaný do USA.

Po štyroch rokoch jeho života na malej ambasáde v Londýne sa napokon švédske a ekvádorské úrady dohodli na jeho vypočutí v priestoroch veľvyslanectva.

Podrobnosti o výsluchu prokuratúra nezverejňuje. Švédsku prokurátorku Ingrid Isgrenovú a švédsku policajnú zástupkyňu v pondelok pred ekvádorskou ambasádou čakali davy novinárov a niekoľko stúpencov 45-ročného Austrálčana. Vypočúvanie by malo trvať tri dni. Ak bude Assange súhlasiť, odoberú mu vzorku DNA.

Podľa zverejnených informácií na základe dohody oboch krajín vypočúvanie viedol ekvádorský prokurátor. Assangeovi kládol otázky, ktoré v španielčine vopred poslala švédska prokuratúra. Prepis rozhovoru s pomocou tlmočníka vypracuje Ekvádor, ktorý ho pošle švédskym úradom. Podľa BBC zrejme aj pre tieto komplikácie švédska strana vypočúvanie na ekvádorskej ambasáde dlho odmietala.

Komplikovaný postup kritizoval aj Assangeov švédsky právnik Per Samuelsson. "Dúfame, že výsluch bude tej najvyššej možnej kvality a Assange bude môcť podať vysvetlenie, ktoré privedie prokuratúru k tomu, aby prípad uzavrela.

Ak bude kvalita biedna, budeme žiadať nový výsluch," povedal Samuelsson. Na druhej strane jeho klient „je veľmi šťastný, že konečne má príležitosť poskytnúť svoje stanovisko švédskej prokuratúre“. „Čakal na to vyše šesť rokov,“ dodal právnik.

Assange žiadal Švédsko o zrušenie zatykača aj pred niekoľkými mesiacmi. Komisia pri rade OSN pre ľudské práva totiž začiatkom roka rozhodla, že Austrálčanovi nemožno brániť v slobode pohybu a mal by byť odškodnený. Veľká Británia však už vtedy Assangea varovala, že ak opustí ekvádorskú ambasádu v Londýne, úrady ho zatknú a vydajú do Švédska.

Stúpenci Assangea veria, že jeho vypočúvanie bude viesť k zastaveniu predbežného vyšetrovania, formálne totiž vo Švédsku nebol obvinený. Riziko, že bude obvinený v USA, však trvá. Niektorí jeho stúpenci teraz dúfajú, že zmenu v jeho prípade prinesie nová americká administratíva.

Víťaz prezidentských volieb Donald Trump počas kampane neraz vyhlásil, že miluje WikiLeaks. Server totiž niekoľko týždňov pred voľbami zverejňoval e-maily predstaviteľov Demokratickej strany. Tí viac ráz obvinili server, že sa dal zviesť hackermi ruskej tajnej služby a pomohol Trumpovi.

Krátko pred voľbami Ekvádor zastavil Assangeovi prístup na internet, server bol však ďalej aktívny. Assange zverejnenie e-mailov pred voľbami obhajoval. Na otázku, prečo WikiLeaks nezverejnila nijaké dokumenty o Trumpovi, povedal, že nemôžu zverejniť niečo, čo nemajú. Jeho stúpenci teraz dúfajú, že Trump po svojom nástupe Assangea „omilostí“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Julian Assange