V Moldavsku vyhral favorit Moskvy

Iba teraz vyhral jedny voľby a už sa chystá na ďalšie. Igor Dodon (41), proruský socialista, ktorý v nedeľňajšom finále prezidentských volieb so ziskom 52 percent hlasov porazil proeurópsku centristku Maiu Sanduovú, chce presadiť predčasné parlamentné voľby.

15.11.2016 11:00
Igor Dodon Foto:
Proruský politik Igor Dodon sa stal novým moldavským prezidentom.
debata (33)

Tie, ako verí, skoncujú s vládou presadzujúcou užšie väzby na Európsku úniu a jemu rozviažu ruky pre zmenu kurzu krajiny. „Je pred nami veľmi vážna bitka, ale na túto bitku sme pripravení,“ povedal o parlamentných voľbách, na ktoré nechce čakať do riadneho termínu v roku 2018.

Dodon v kampani sľúbil, že obnoví dobré vzťahy s Moskvou, ktorá po tom, čo Kišiňov predvlani uzavrel asociačnú dohodu s EÚ, obmedzila dovoz moldavského vína, ovocia a zeleniny. Zaviazal sa tiež urovnať vyše štvrťstoročný spor s proruskými separatistami v Podnestersku, ktorým ponúka vytvorenie federácie.

Niekdajší vicepremiér komunistickej vlády sa netají obdivom k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Jeho prvá zahraničná cesta v novej funkcii má viesť do Moskvy.

Budúci prezident sľúbil aj revíziu asociačnej dohody s EÚ, ktorá je prekážkou vstupu Moldavska do Euroázijskej únie, vedenej Moskvou.

„Hlava štátu ale nemá dostatočné právomoci na dosiahnutie týchto cieľov, aj preto Dodon tlačí na predčasné voľby. Jeho socialisti sú už teraz najväčšou stranou v moldavskom parlamente a v predčasných voľbách by si pozície ešte mohli posilniť,“ povedal pre Pravdu Paul Ivan, analytik bruselského think-tanku European Policy Centre.

V Moldavsku, kde je priemerná mzda 230 eur, dôchodky sa pohybujú okolo 50 eur a štvrtina práceschopného obyvateľstva si musí hľadať prácu v EÚ alebo Rusku, proeurópsky kurz zdiskreditovali korupčné aféry predchádzajúcich vlád.

Po najväčšej z nich, tzv. lúpeži storočia, v ktorej moldavské banky prišli bezmála o miliardu eur, padol kabinet Vlada Filata (vládol v rokoch 2009 až 2013), expremiér skončil s 9-ročným trestom za mrežami a na čele podenkových vlád sa odvtedy vystriedalo šesť predsedov.

Manévrovací priestor proruského prezidenta bude však podľa pozorovateľov obmedzený odkázanosťou jeho krajiny na pomoc z EÚ i hospodárskymi problémami Moskvy. Analytici predpokladajú, že Dodon bude lavírovať v snahe ťažiť zo spolupráce s Ruskom i EÚ.

Dodon sa včera zaviazal zohľadniť názory svojich stúpencov i oponentov. „Budem prezidentom všetkých občanov, aj tých, čo budúcnosť Moldavska vidia v EÚ, aj tých, ktorí vystupujú za tesnejšie väzby s Ruskom,“ povedal pre Rádio Slobodná Európa. „Nie som proti Európe a nedopustím, aby Moldavsko stratilo bezvízový režim (so schengenskými krajinami)“, zdôraznil.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldavsko #Igor Dodon