V Bulharsku porazil generál generála

Po týždni, v druhom kole prezidentských volieb, hlasovali Bulhari v nedeľu za zmenu.Vymenili generála vnútra vo funkcii premiéra za armádneho generála v prezidentskom kresle. Bojka Borisova za Rumena Radeva. Prvý, považovaný za konzervatívca, vzápätí vo svoje politickej kariére už druhýkrát odstúpil z postu šéfa kabinetu.

15.11.2016 11:30
Bulharsko, Rumen Radev Foto:
Rumen Radev, nový bulharský prezident.
debata (5)

Je niekdajším karatistom a hlavne osobným ochrancom bývalého dlhoročného politického lídra Todora Živkova. Druhý ešte donedávna velil bulharskému letectvu a dnes je už piatou bulharskou hlavou štátu.

Radev, nestraník podporovaný opozičnými socialistami, vyhral s veľkou prevahou. Získal viac ako 59 % hlasov, zatiaľ čo jeho protikandidátka Cecka Cačevová z Borisovovej vládnucej strany GERB, čosi viac ako 36 %. Takmer 4,5 percenta voličov však vhodilo neplatný lístok.

Dali tak najavo, že ani jeden z kandidátov nevyhovuje krajine, ktorá, čo sa týka výšky životnej úrovne, je na konci zoznamu členských krajín únie. Nespokojnosť Bulharov živí hlavne pokračujúci rast cien základných potravín (priemerná mzda je 250 eur), ako aj nezamestnanos­ti(oficiálne 12 percent, neoficiálne až 40 percent). Hnevá ich aj pokračujúci politický a hospodársky vplyv oligarchov.

Radeva, podľa denníka Duma, pasoval za volebného víťaza sám premiér Borisov, ktorý „napriek rokom stráveným vo vysokej politike nikdy nemyslel ako politik“. „Dokázal iba hroziť, urážať a jeho sľuby ostali iba v rovine téz,“ pripomínajú noviny.

Na druhej strane generál Radev v prvom prejave po získaní päťročného mandátu sľuboval voličom: „Ako prezident budem v prvom rade presadzovať bulharské národné záujmy, záujmy bulharských občanov,“ vyhlásil.

Vzápätí nezabudol o. i. dodať, že „v tesnej spolupráci s vládou budem za zrušenie protiruských sankcií, za ktoré sú už mnohé krajiny“. Budúci bulharský prezident, ktorý zloží prísahu 22. januára 2017, tak prilial ešte viac oleja do ohňa špekulácií, podľa ktorých je vraj proruským politikom.

„Bulharskú politickú mapu prefarbili na červeno,“ reagovala na rozhodnutie väčšiny voličov napríklad bulharská Nova televizia na pozadí podobných tvrdení spoza hraníc.

Podľa nich je generál „promoskovským“ politikom. Háčik je však v tom, že Radeva sotva učili „k láske k Rusku“ napríklad v roku 2000 v bruselskej centrále NATO počas štúdia o protivzdušnej obrane Bulharska. A ináč to pravdepodobne nebolo ani v roku 2003 v Alabame, počas štúdia na leteckej škole Air Force College Maxwell. Radev však ostáva realistom.

„Byť proeurópsky neznamená byť protiruský,“ odkázal generál „znalcom“ nielen bulharských pomerov. Nemá síce skúsenosti politika, ale ako sám tvrdí, má schopnosť riadiť.

„Najlepšie oceníte absenciu mojich politických skúseností, práve ich absenciou. Nie som totiž pod tlakom lobistov ani straníckeho aparátu. Mám však skúsenosti z riadenia umocnené vodcovskými schopnosťami. Aspoň to o mne tvrdia kolegovia," reagoval nový prezident v pondelok na otázku novinárov.

V neposlednom rade nielen jeho kolegovia upozorňujú, že generál vie zvážiť plány a reálne možnosti. Vrátane tých bulharských. Svedčí o tom napríklad aj jeho konštatovanie, podľa ktorého „všetci lídri sa chcú stretnúť s prezidentom USA a prezidentom Ruska“.

„Želám si, aby počas môjho mandátu existoval dialóg s oboma lídrami. Napokon Donald Trump jasne vyhlásil, že sa bude usilovať o dialóg s Ruskom, čo dáva nádej, že klesne počet ohnísk napätia. Verím, že sa tak stane,“ vyjadril želanie budúci bulharský líder. Podľa novín The Washington Post Radev je za pevné miesto krajiny v NATO, ale zároveň je za zlepšenie vzťahov s Moskvou. V druhom prípade má plnú podporu väčšiny Bulharov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #Bojko Borisov #Rumen Radev