USA uvalili sankcie na 6 ruských poslancov zastupujúcich Krym

Spojené štáty zaradili na svoj sankčný zoznam šesť poslancov ruskej Štátnej dumy, ktorí zastupujú anektovaný ukrajinský autonómny polostrov Krym. Na svojom webe to oznámilo americké ministerstvo financií, ktoré má sankcie na starosti.

15.11.2016 11:19
debata (66)

Európska únia na spomínaných zákonodarcov uvalila postih už skôr. Predseda zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Leonid Sluckij postup USA a EÚ označil za deštruktívny krok, napísala v utorok agentúra TASS.

Členské krajiny EÚ sa na novom zozname ľudí, ktorým Brusel reaguje na porušovanie územnej celistvosti Ukrajiny, dohodli pred týždňom. Teraz ju nasledujú Spojené štáty.

Americké ministerstvo financií v tlačovej správe uvádza, že sankcionované osoby sú aj na odvetnom zozname EÚ. Dodalo tiež, že cieľom sankcií je udržať diplomatický tlak na Rusko, aby ukončilo okupáciu polostrova.

Moskva ukrajinský autonómny polostrov napriek odporu Kyjeva aj Západu začlenila do Ruskej federácie v marci 2014. Tvrdí, že tak reagovala na vôľu tamojších obyvateľov, z ktorých má väčšina ruské korene a ktorí sa v medzinárodne neuznaných referendách vyslovili pre spojenie s Ruskom.

Vedenie polostrova vtedy vypísalo všeľudové hlasovania na Kryme a krymskom Sevastopole ako reakciu na nesúhlas s politickým obratom Kyjeva, ktorý si namiesto príklonu k Rusku zvolil prozápadný smer.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #Ukrajina