Obama začal svoju poslednú zahraničnú cestu v Aténach

Americký prezident Barack Obama pricestoval v utorok na oficiálnu návštevu Grécka, ktorého metropola Atény je prvou zastávkou na jeho poslednej zahraničnej ceste vo funkcii šéfa Bieleho domu, napísala agentúra AP.

15.11.2016 11:25
Barack Obama, Panos Kammenos Foto: ,
Prezident USA Barack Obama s ministrom obrany Grécka Panosom Kammenosom po prílete Obamu do Atén.
debata (10)

Prezidentský špeciál Air Force One pristál na letisku v Aténach po nočnom lete z Washingtonu. Americký prezident sa postupne stretne so svojím gréckym náprotivkom Prokopisom Pavlopulosom a premiérom Alexisom Tsiprasom, s ktorým bude mať aj spoločnú tlačovú konferenciu.

V stredu sa šéf Bieleho domu zúčastní prehliadky aténskej Akropoly a prednesie prejav o demokracii a globalizácii. Z Atén odcestuje Obama do Berlína a po zastávke v Peru, kde sa zúčastní na summite Ázijsko-pacifického hospodárskeho spoločenstva (APEC), sa v sobotu vráti do Washingtonu.

Obamovej poslednej zahraničnej ceste bude podľa AP dominovať téma zvolenia miliardára Donalda Trumpa za amerického prezidenta. Obama sa usiluje ubezpečovať svetových lídrov, že napriek Trumpovej plamennej predvolebnej rétorike Spojené štáty neopustia svojich spojencov a nezrieknu sa záväzkov, ktoré pre ne vyplývajú z medzinárodných dohôd.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Donald Trump