Českí poslanci navrhujú obnoviť trest za hanobenie prezidenta

Skupina viac ako 60 českých poslancov, koaličných sociálnych demokratov z ČSSD a nominantov hnutia ANO, ako aj opozičných komunistov z KSČM a nominantov hnutia Úsvit, predložila návrh na obnovenie trestov za verejné hanobenie prezidenta republiky.

15.11.2016 19:57
Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (24)

Ten, „kto verejne hanobí prezidenta republiky, ruší výkon jeho právomoci a znižuje tak jeho vážnosť, bude potrestaný odňatím slobody až na jeden rok, peňažitým trestom alebo prepadnutím veci“, tak by malo znieť navrhované obnovené ustanovenie Trestného zákonníka. Návrh predpokladá i novelu priestupkového zákona, v rámci ktorého by postihy hrozili za zneváženie postavenia prezidenta pri výkonu funkcie.

S návrhom prišiel komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, popri ňom ho podpísalo ďalších 63 zákonodarcov, okrem iných Vítězslav Jandák, Richard Dolejš, Jaroslav Foldyna, Marie Benešová alebo Stanislav Huml (všetci ČSSD). Medzi signatármi sú ďalej napríklad Zdeněk Soukup, Petr Adam, Bronislav Schwarz, Josef Kott, alebo Margit Balaštíková (všetci ANO), Vojtěch Filip, Miroslav Grebeníček, Marta Semelová, Stanislav Grospič, Ivo Pojezný či Pavel Kováčik (všetci KSČM), ako aj Marek Černoch, Martin Lank a Karel Fiedler z Úsvitu-Národnej koalície.

„Trestné právo by nemalo byť používané v politickom boji,“ konštatoval v odmietavej reakcii na návrh predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka. Podľa vlastných slov sa čuduje, aké si poslanci robia starosti, pretože v snemovni majú na stole celý rad dôležitých zákonov, ktorými by sa mali zaoberať skôr ako touto iniciatívou.

Iniciátori sú však presvedčení o preventívnom účinku prijatia ich návrhu, aj keď pripúšťajú, že tresty by nemali byť drakonické.

Pravicová opozícia považuje návrh za pokus o návrat k praxi ochrany niekdajších komunistických „papalášov“ spred Nežnej revolúcie.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Miloš Zeman #hanobenie