Obama povedal, že medzi ním a Trumpom nemôže byť väčší rozdiel

Medzi dosluhujícím americkým prezidentom Barackom Obamom a jeho nástupcom Donaldom Trumpom nemôže byť väčší rozdiel. Ich striedanie vo funkcii je výsledkom toho, ako má demokracia fungovať, povedal Obama v Grécku, kde začal svoju poslednú zahraničnú cestu vo funkcii hlavy štátu.

16.11.2016 14:48 , aktualizované: 17:00
Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama na návšteve Akropoly.
debata (16)

Počas prejavu v Aténach, označovaných za kolísku demokracie, Obama ubezpečil, že „naša budúcnosť bude v poriadku“. Zdôraznil pritom dôležitosť slobodných volieb, a to napriek tomu, že nevyhrá vždy kandidát tej či onej strany.

Podľa Obamu medzi hlavné výzvy pre súčasné demokratické režimy patrí prevažujúca nerovnosť ako medzi jednotlivými štátmi, tak vnútri krajín, v ktorých táto nerovnosť živí v časti obyvateľov pocity nespravodlivosti. Stojí za tým podľa neho okrem iného trend zlepšovania technológií a neustálych inovácií, ktoré vedú k menšej potrebe pracovných síl napríklad vo výrobe.

„Ľudia musia vedieť, že ich niekto počúva,“ vyhlásil prezident s tým, že stále viac ich má pocit straty spojenia so svojimi vládami. Dodal, že globalizácia oživuje skupinové rozdeľovanie a nacionalizmus. Snaha ustúpiť od globalizácie je tak pochopiteľná, upozornil Obama. Politici musia podľa neho reagovať zefektívnením práce štátnych orgánov a bojom proti korupcii, aby obnovili dôveru svojich spoluobčanov.

Americký prezident, ktorý do Grécka priletel v utorok a pred prejavom navštívil aténsku Akropolu, tiež vyjadril presvedčenie, že Spojené štáty budú naďalej dodržiavať svoje záväzky v NATO. Upozornil, že americké republikánske aj demokratické vlády alianciu vždy pevne podporovali. NATO je podľa neho, tak ako vždy, pripravené ďalej zaisťovať kolektívnu bezpečnosť.

Obama sa tiež venoval migračnej kríze. Povedal, že Grécko prijatím utečencov „inšpirovalo svet“. Podľa neho však táto krajina nemôže zvládnuť problémy s migráciou v Európe sama. „Len skutočne kolektívna reakcia Európy a sveta“ sa môže vysporiadať so stovkami tisíc utečencov utekajúcimi pred násilím na Blízkom východe, uviedol americký prezident.

Obama upozornil, že neochota mnohých ďalších krajín Európskej únie prijať utečencov viedla k tomu, že viac ako 60-tisíc ľudí uviazlo v Grécku. Mnoho ich žije v preplnených táboroch, ktoré sú po celej krajine. „Nemožno očakávať, že Grécko ponesie toto bremeno samo,“ zdôraznil prezident.

Končiaci šéf Bieleho domu po svojom prejave odletel do Nemecka a zahraničnú cestu zakončí cez víkend v Peru.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama