Rusko prestáva byť členom Medzinárodného trestného súdu

Ruský prezident Vladimir Putin vydal výnos, na ktorého základe Rusko prestáva byť účastníkom Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu (ICC), de facto členom tohto súdu.

16.11.2016 15:34
Rusko, Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (174)

Ruské ministerstvo zahraničných vecí neskôr vo svojom vyhlásení rozhodnutie Ruska o ukončení členstva v ICC vysvetlilo tým, že „ICC nenaplnil nádeje, ktoré sa doň vkladali“. „ICC sa nestal skutočne nezávislým a autoritatívnym orgánom medzinárodnej spravodlivosti,“ uvádza sa vo vyhlásení rezortu ruskej diplomacie.

Ruské ministerstvo poukázalo aj na to, že na rôznych fórach, vrátane Valného zhromaždenia a Bezpečnostnej rady OSN, sa objavovali námietky, že sú ICC pracuje neefektívne. Podľa Ruska ICC za 14 rokov vydal štyri rozsudky, pričom na svoje fungovanie minul miliardu dolárov.

Podľa Putinovho výnosu má byť generálny tajomník OSN upovedomený o rozhodnutí ruskej vlády, ktoré odsúhlasili aj najvyššie justičné orgány i Vyšetrovací výbor Ruska (SKR). Putinov výnos nadobudol platnosť svojím zverejnením.

ICC: Anektovanie Krymu bol trestný čin

Tento Putinov výnos bol vydaný deň po tom, čo ICC v holandskom Haagu zverejnil svoje stanovisko týkajúce sa Ukrajiny a Ruska, keď situáciu na území Krymského polostrova a tamojšieho prístavného mesta Sevastopol prirovnal k medzinárodnému ozbrojenému konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom.

„Dostupné informácie potvrdzujú, že situácia na území Krymu a Sevastopolu sa rovná medzinárodnému ozbrojenému konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskou federáciu,“ uvádza sa vo výročnej Správe o predbežnom skúmaní (2016), ktorú vydala prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová. „Medzinárodný ozbrojený konflikt sa začal najneskôr 26. februára 2014, keď Rusko vyslalo príslušníkov svojich ozbrojených síl, aby bez súhlasu ukrajinskej vlády ovládli časti ukrajinského územia,“ píše sa v správe ICC.

„Zákon o medzinárodnom ozbrojenom konflikte sa vzťahuje aj na obdobie po 18. marci 2014 v tom zmysle, že situácia na území Krymu a Sevastopola sa fakticky rovná pretrvávajúcej okupácii,“ uvádza sa v ďalej texte ICC.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ICC