Detskú nemocnicu v sýrskom Aleppe zasiahli nálety

Detskú nemocnicu v rozdelenom sýrskom meste Aleppo zasiahli intenzívne nálety, pri ktorých zahynulo 21 ľudí. Medzi mŕtvymi je päť detí a dobrovoľný zdravotník. Informovali o tom monitorovacia organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) a zdravotníci, ktorých citovala tlačová agentúra DPA.

16.11.2016 22:20
debata (491)

Rusko – spojenec sýrskej vlády – popiera, že by sa zapojilo do najnovších náletov na Aleppo, ktoré v utorok nasledovali po trojtýždňovej prestávke. Vláda v Damasku oznámila, že spúšťa veľkú vzdušnú operáciu proti „teroristom“ v iných oblastiach severozápadnej a strednej Sýrie. Miestni aktivisti tvrdia, že podľa zvukov dokážu rozoznať ruské nálety od náletov sýrskej vlády, a vyhlásili, že povstaleckú enklávu vo východnom Aleppe zasiahli vzdušné sily Ruska aj sýrskej vlády. Východné Aleppo je obkľúčené sýrskymi vojakmi už od júla.

Sýrske a ruské lietadlá podnikli približne 40 útokov na štvrte Šaár a Saláhuddín, informoval Ibráhím Hádž z organizácie záchranárov vo východnom Aleppe, známej ako Biele prilby. Dodal, že bombardovanie spôsobilo požiar v detskej nemocnici, ktorú to vyradilo z prevádzky, a takisto zasiahlo školu vo štvrti Šaár a krvnú banku v spomínanej enkláve.

Vo štvrti Šaár zahynul aj vodič sanitky, keď sa pokúšal zachrániť ľudí zranených pri nálete. Riaditeľ zasiahnutej nemocnice vystupujúci ako doktor Hátim zverejnil na Facebooku apel: „Detská nemocnica má strašný deň. Ja, môj personál a všetci pacienti sedíme práve teraz v jednej miestnosti v suteréne. Snažíme sa našich pacientov ochrániť. Snažíme sa zo suterénu odísť, ale nemôžeme, pretože na oblohe sú všetky tie lietadlá.“

„Modlite sa za nás,“ dodal riaditeľ. Napísal tiež, že nemocnicu zasiahlo najmenej 20 barelových bômb – ničivých zbraní, ktoré sa zvyčajne valia zo zadnej časti vrtuľníkov sýrskej armády.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že nebombardovalo Aleppo už takmer mesiac. Rusko v predchádzajúci deň upozornilo, že spustilo veľkú leteckú operáciu zacielenú proti extrémistickým skupinám v neďalekých regiónoch Idlib a Homs.

„Chcem zdôrazniť, že ruské vojenské lietadlá nepodnikli nálety na mesto Aleppo 29 dní,“ uviedol hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorého citovala ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Od pondelka zasiahli nálety v Sýrii najmenej päť ďalších nemocníc, dve na vidieku provincie Aleppo a tri v povincii Idlib. Uviedol to Zväz sýrskych lekárskych a záchranárskych organizácií (UOSSM) v Nemecku.

491 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo