Turecká polícia zadržala 73 vysokoškolských učiteľov

Turecká polícia zadržala pri piatkových raziách namierených proti podporovateľom exilového duchovného Fethullaha Gülena 73 akademických pracovníkov. S odvolaním sa na turecké štátne média o tom informovala agentúra Reuters.

18.11.2016 10:55
debata (20)

Istanbulská prokuratúra vydala v rámci vyšetrovania zameraného na Yildizskú technickú univerzitu v Istanbule príkaz na zatknutie dovedna 103 príslušníkov vysokoškolského učiteľského zboru. Tí sú obvinení z „členstva v ozbrojenej teroristickej skupine“ a tiež z toho, že používali mobilnú aplikáciu ByLock, ktorá je podľa Ankary rozšírená medzi Gülenovými prívržencami.

Turecká polícia dnes prehľadala domovy a kancelárie vysokoškolských učiteľov. Tých v súlade so štandardným postupom najskôr odviezla do nemocnice na zdravotnú prehliadku a následne na policajnú stanicu, uviedla agentúra Anadolu.

Turecká justícia ešte vo štvrtok zbavila funkcie ďalších 203 sudcov a prokurátorov podozrivých z napojenia na tzv. Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ).

Od neúspešného pokusu o štátny prevrat z 15. júla, z ktorého zosnovania Ankara obviňuje práve Gülena, už turecké úrady prepustili alebo dočasne postavili mimo službu vyše 110 000 štátnych úradníkov, sudcov, prokurátorov, vojakov a ďalších. Turecké úrady zároveň zadržali asi 36 000 osôb.

Samotný Gülen, ktorý od roku 1999 žije v dobrovoľnom exile v USA, účasť na prevrate popiera. Znepokojenie nad rozsiahlymi čistkami, ktoré po prevrate v Turecku nastali, opakovane vyjadrili ľudskoprávne organizácie aj viaceré západné mocnosti. Obávajú sa totiž, že Erdogan trestanie domnelých pučistov využíva ako zámienku na umlčiavanie svojich odporcov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Fethullah Gülen #pokus o prevrat v Turecku