Trump oznámil meno nového šéfa CIA

Poradcom budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa pre otázky národnej bezpečnosti bude penzionovaný generál Michael Flynn, ministerstvo spravodlivosti povedie senátor Alabamy Jeff Sessions a novým riaditeľom Ústrednej spravodajskej služby (CIA) sa stane kongresman Mike Pompeo. Všetci traja už funkcie prijali, oznámil podľa agentúry Reuters Trumpov štáb.

18.11.2016 14:48
CIA, Mike Pompeo Foto:
Novým šéfom CIA by sa mal stať Mike Pompeo.
debata (51)

Bývalý šéf vojenskej rozviedky DIA Flynn, ktorý bude budúci mesiac oslavovať 58 rokov, bol blízkym poradcom Trumpa v predvolebnej kampani. V minulosti sa preslávil ako tvrdý kritik Obamovej administratívy, je tiež zástancom bližších vzťahov s Ruskom a tvrdšieho postupu proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Do výslužby odišiel pred dvoma rokmi.

Vyštudovaný právnik Sessions, ktorý v minulosti zastával post ministra spravodlivosti Alabamy, je považovaný za jedného z najkonzerva­tívnejších senátorov. Server Politico ho pred časom označil za ikonu republikánskeho konzervatívneho hnutia Tea Party.

Sessions bol podľa portálu altoday.com prvým z úradujúcich republikánskych senátorov, kto Trumpa v straníckych primárkach verejne podporil. S Trumpom zdieľa aj názor na stavbu múru na hraniciach s Mexikom, aby sa zabránilo migrantom vstúpiť do USA.

Pompeo, ktorý sa tiež hlási k Tea Party, zasadá od roku 2011 v Snemovni reprezentantov USA za štát Kansas. Preslávil sa ako kritik medzinárodnej dohody s Iránom o jeho jadrovom programe. Pompeo požiadal o iránske vízum s tým, že sa chce osobne uistiť o tom, že dohoda bude dodržiavaná; Teherán v júni jeho žiadosť odmietol.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #CIA #ministerstvá #Donald Trump